Valg af autostol – Sådan finder du den helt rigtige

Det er med sikkerheden for øje, når du skal vælge en autostol til dit barn. Men udvalget kan hurtigt blive til en uoverskuelig jungle, som hverken er til at finde hoved og hale i.

Derfor guider føtex.dk dig til, hvordan du kan vælge den helt rigtige autostol, der passer til din bil samt barns højde og vægt. Læs med her, og bliv klogere, så dit barn kan rejse sikkert. 

 

Hvilken autostol skal man vælge?

Når du skal finde den perfekte autostol til dit barn, kan de mange muligheder hurtigt fremstå som uoverskuelige - især hvis det er første gang du skal vælge.

For hvad er vigtigst: Montering eller bekvemmelighed? Og hvad er egentlig lovmæssigt påkrævet? 

Der er nogle ting, som du skal være klar over, når du køber en autostol. Derfor giver vi dig et hurtigt overblik, der kan være med til at gøre din beslutning nemmere og det endelige valg bedre.

 

Regler for brug af autostole

Det er vigtigt, at du først sætter dig ind i de lovmæssige krav, som stilles til autostolen. Det kan nemlig koste dig et klip i kørekortet, hvis du ikke har styr på loven omkring en autostol. 

Du skal først og fremmst have styr på barnets højde og vægt, når du skal vælge en stol, da du er sikker på, at autostol bliver tilpasset og er ordentligt spændt omkring dit barn. Men uanset hvad barnet måtte veje eller have højde, skal de være fastspændt til autostol indtil de er 3 år gamle. Det er lov. 

Det er først, når barnet er 3 år gammel, at du må overveje at skifte autostolen ud med en selepude. Men selvom barnet er 3 år gammel, skal det alligevel være over 135 cm ifølge lov. Det er derfor som regel højden, der afgør, hvornår barnet er færdig med brugen af en autostol. 

Samtidig skal du altid kigge efter mærkningen ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129, som sikrer, at autostolen er lovlig og lever op til de europæiske sikkerhedsstandarder. Mærkningen er orange, og du finder den på siddepudens side eller ved autostolens nakkestøtte. Dette burde være ret tydeligt. 

 

 

Hvilken bil skal autostolen sidde i?

Det er heller ikke underordnet hvilken bil, autostolen skal sidde i. For det første er det ikke alle autostole, som passer til alle biler.

For det andet er det forskelligt, hvordan autostolen må placeres i den enkelte bil. Derfor skal du undersøge, om autostolen skal sættes fast med Isofix-beslag eller sele i din bil. Først når det er på plads, kan du begynde at frasortere i udvalget af autostole.

Nedenunder kan du læse, hvordan de to forskellige monteringssystemer virker.

 

Autostol med Isofix-montering

Isofix er et monteringssystem, der findes i de fleste nyere biler. Isofix er to fastforankrede hægter, der er formet som et u, og som sidder mellem bilens sæde og ryglæn.

Du sætter autostolen fast direkte på de u-formede hægter ved bare at klikke den på. Så er du klar til at køre med den lille. Det giver både en lettere og mere sikker fastspænding af stolen.

 

Autostol med selemontering

Hvis du ikke har en bil med Isofix, skal du vælge en autostol med selemontering. Selemonteringen kræver dog lidt ekstra arbejde, når du skal sikre dig, at autostolen er fastmonteret korrekt. Mange kommer nemlig til at fejlmontere autostolen, og derfor er det vigtigt, at du tager dig ekstra god tid.

Du monterer autostolen med bilens almindelige 3-punktsele på en af de pladser, hvor der normalt sidder passagerer. Hvis du har monteret autostolen rigtigt, er der flere fordele ved selemontering.

Det er blandt andet en mere fleksibel monteringsmåde end Isofix, da du lettere kan flytte autostolen fra bil til bil. Det er praktisk, hvis bedsteforældrene skal ud og køre en tur med barnebarnet.

 

Skal autostolen bruges på forsædet eller bagsædet?

Du kan sætte de fleste autostole på både forsædet og bagsædet. Det eneste, du skal tage højde for, er, hvordan bilens airbag virker. Du skal nemlig altid slå airbaggen fra, hvis barnet sidder i en bagudvendt autostol på forsædet.

Hvis barnet i stedet sidder i en fremadvendt autostol, kan du læse i bilens instruktionsbog, om airbaggen skal slås fra. Mange nyere biler har dog en intelligent airbag, som tager højde for børn på forsædet – men det altid en god ide at dobbelttjekke.

Hvis du er i tvivl om airbaggen og dens funktioner, bør du placere autostolen på bagsædet.

 

 

Vedligeholdelse af en autostol

Med længere køreture kommer der ofte snacks, drikkevarer og gylp i kontakt med autostolen. Derfor kan den hurtig blive beskidt, og så er det en god ide at have et betræk, der er vand- og skidtafvisende samt vaskbart.

De fleste kvalitets autostole er lavet af et materiale, som opfylder de tre krav. Derudover er betrækket på nyere autostole også rivefast, hvilket sikrer, at stolen kan holde i lang tid.

 

Autostolens bekvemmelighed

En anden vigtig faktor, når du skal vælge autostol, er, at selerne kan spændes rigtigt, så dit barn både sidder godt og sikkert.

Hvis selerne ikke kan strammes tilstrækkeligt, kan de falde ned over skulderne, så det generer barnet og mindsker sikkerheden. Derfor skal du finde en autostol, der kan tilpasses dit barns højde og vægt. Så er stolen hverken til gene eller fare for barnet.

 

Nu er du klar til at vælge autostol 

Med de ovenstående informationer i bagagen er det ved at være tid til at tage et nyt kig på udvalget af autostole. Vores udvalg af autostole kommer i vægtklasserne 0-13 kg, 15-36 kg og 22-36 kg. 

På føtex.dk finder du et stort produktsortiment af sikkerhedsgodkendte autostole i høj kvalitet, som passer til forskellige biler, aldre og prisklasser. Så er det bare med at sortere i udvalget, indtil du finder den stol, der passer til dit barn og dennes behov.

Du skal være opmærksomhed, hvis du skal benytte en autostol i udlandet. Hver land har nemlig deres egne regler og love omkring brugen af autostole, selepuder og børn i det hele taget i køretøjer. 

Find den rigtige autostol størrelse

Det er vigtigt, at du investerer i den korrekte autostol størrelse, der matcher dit barns behov. Med vores guide bliver du klogere på at vælge den rigtige autostol. Læs og lær mere her.