Kan du huske reglerne for dine lygter?

Hvis ikke, så få din hukommelse genopfrisket her.

Der findes mange lygter i din bil, og alle skal bruges i forskellige senarier. Hvis du ikke kan huske hvad de mange lygter betyder, samt hvornår de bruges, så bliv hægende og få helt styr på dine lygter.

Permanent kørelys

Det permanente kørelys er det lys du bruger i dagstimerne, inden mørket træder frem. Disse lys skal enten være i hvide eller gullige faver. Alle andre nuancer er ulovlige, hvilket blandt andet inkluderer de orange og blålige lys man til tider ser i gadebilledet. Det permanente kørelys er også det lys der tændes så snart du starter din bil.

Nærlys

Nærlyset er kraftigere end det permanente kørelys, og derfor bruges det oftest først efter mørkets frembrud. Nærlyset skal kunne oplyse vejen 30 meter foran bilen, og skal være indstillet således at de ikke virker blændende over for de modkørende billister. Lige som ved det permanente kørelys er det kun lovligt at have lygter i hvide eller gullie farver.

Fjernlys

Fjernlyset er i mange munde også kendt under navnet "langt lys". Som navnet beskriver skal dette lys kunne ses langt væk, og det skal derfor kunne oplyse en vej 100 meter foran bilen og må, i modsætning til nærlyset, gerne være blændende. Fjernlyset har den smarte funktion, at en lille lampe lyser blåt i instrumentbrættet, når fjernlyset er slået til.

Baglygter

På alle biler skal der som være 2 baglygter, der lyser rødt. Baglygterne skal kunne ses 300 meter væk, men til forskel for fjernlyset behøver baglygterne ikke at lyse vejen op.

Positionslys

Positionslyset kan består af 2 eller 4 lygter, som anvendes når du parkerer din bil i vejkanten efter mørkets frembrud. Lige som ved baglygterne skal disse lygter kunne ses 300 meter væk, men de er ikke påkrævet skal skulle lyse vejen op.

Bremselygter

Bremselygterne skal kunne lyse op til 5 gange mere kraftigt end baglygterne. Fordi bremselygterne skal lyse mere kraftigt er pærerne normalt 12 watt, hvor almindelige baglygte-pærer er 5 watt. Det er vigtigt at bremselygterne kun aktiveres i forbindelse med tryk på bremsepedalen inde i bilen.

Blinklys

Der findes 6 blinklygter på din bil. 2 bagpå, 2 foran og 1 på hver side af bilen. Disse lygter lyser i en gul farve, og blinker 1-2 gange i sekundet for at signalere til dine medbillister, at du drejer. Du kan også bruge dine blinklygter til at signalere at der er noget i gære. Dette gør du ved at trykke på havari-/katastrofe blinket, hvorved alle dine blinklygter tændes på samme tid.

Ikke lovpligtige lys

Alle de ovenstående lygter er alle lygter der er lovpligtige for din bil. Der er dog nogle biler der har nogle ekstra lygter, som ikke er påkrævet ved lov. Her er der tale om baklys og tågelygter. Som navnet indikerer skal baklyset være tændt når bilen er sat i bakgear. Tågelygterne bruges sammen med kørelyset, som et supplement til de dage hvor der er meget tåge udenfor. Det er dog vigtigt at tågelygterne kun bruges i de tilfælde hvor sigtbarheden er under 50 meter.

Der kan desværre ikke lægges anmeldelser på sitet for tiden.