Drivkraft på elværktøj - Luft, batteri eller ledning

Læs mere om fordele og ulemper ved forskellige typer af drivkraft

Elværktøj kan købes ved flere forskellige typer af drivkraft; luft, batteri eller ledning. Herunder kan du om fordele og ulemper ved de forskellige typer af drivkraft, så du er klædt på til at vælge det elværktøj, som passer bedst til dine projekter.

Elværktøj på luft

Elværktøj på luft som drivkraft er drevede af en kompressor. Med luftværktøj får du rigtig meget værktøj for pengene, da der er meget kraft i en kompressor. Disse former for elværktøj kaldes også pneumatisk værktøj.

De største fordele ved elværktøj på luft er, at de er meget kraftfulde og at de ikke vejer særlig meget sammenlignet med elværktøj på batteri. Det er derfor nemmere at færdiggøre dine projekter, da det ikke er så hårdt at holde værktøjet.

Ulemperne er, at du skal have en slange koblet på fra elværktøj til kompressor, som kan være besværlig at manøvre med. Derudover skal du også kunne slæbe kompressoren med dig, hvis dit projekt breder sig gennem rummet.

Elværktøj på ledning

Elværktøj på ledning har gennem tiden været det foretrukne valg for mange håndværkere og gør-det-selv folk, som har større og mere krævende projekter i gang, da de ofte har mere power end eksempelvis elværktøj på batteri. Desuden vejer de også mindre end elværktøj på batteri.

Til gengæld kræver elværktøj med kabel, at du har adgang til stik og ledninger, som kan nå rundt til dine projekter.

Nu om dage kan du dog få elværktøj på batteri med næsten lige så meget power som elværktøj på ledning. Eksemelvis har DeWalt og BLACK+DECKER lavet batterifamilier, som er meget kraftfulde på batteri. 

Elværktøj på batteri

Elværktøj på batteri er også kaldet for akku-maskiner. Akku elværktøj er helt optimalt til privat gør-det-selv handymanden eller -kvinden, som arbejder på projekter derhjemme.

Fordelen ved elværktøj på batteri er, at det er super nemt at arbejde med elværktøj uden ledning eller slange tilkoblet. Du kommer nemmere omkring med dit elværktøj, det er lettere at finde frem og pakke sammen, hvilket gør det nemmere at få dine projekter ført ud i livet.

En af ulemperne er dog, at et batteri ikke har uanede mængder af kraft. Derfor kan det være en god idé at investerer i et ekstra batteri, så du altid kan have et i opladeren og et i brug. Hvis du endda investerer i elværktøj indenfor en batterifamilie, passer dit elværktøj til samme batteri, så det er super nemt at skifte.

> Se alle batterifamilier her

Den største ulempe ved elværktøj på batteri er den ekstra vægt. Batteriet sidder på selve værktøjet, hvilket betyder, at det vejer mere end elværktøj uden batteri.

Der kan desværre ikke lægges anmeldelser på sitet for tiden.