Læs vores guide om brændeopbevaring

Når du har en pejs derhjemme, er det vigtigt, at du opbevarer dit brænde korrekt, så du får det optimale ud af dit pejsebrænde. Vi har samlet en guide til opbevaring af dit pejsebrænde. Du finder også gode tips og råd til valg af brænde til din pejs i vores guide, så kan du skabe dejlig varme i dit hjem eller sommerhus.

 

Find den rigtige træsort til dit pejsebrænde 

Det er vigtigt at finde den rette træsort til dit pejsebrænde. Du finder følgende typer af træsorter hos føtex.dk:

  • Birk har en lavere brændværdi, men det er let at tænde op med og brænder godt i åbne pejse 
  • Eg er velegnet til at fyre i lang tid i brændeovne, som har godt luftindtræk samt giver god varme
  • Bøg har en høj brændværdi, som er velegnet til brændeovne med normalt træk
  • Løv er en billig træsort, som er let at tænde op med og skal have lidt træk


De forskellige typer af træsorter har også forskellige massefylde og brandværdi. Det er på grund af tæthed i træet, som betyder, hvor meget træet vejer i forhold til, hvor stort det er. Pejsebrænde med en høj massefylde brænder længere tid, end pejsebrænde med lavere massefylde. Ved at vælge det korrekte pejsebrænde til din brændeovn får du det optimale ud af din brændeovn samt får god varme i dit hjem. Leder du efter træpiller eller træbriketter, finder du også det hos føtex.dk.

Korrekt brændeopbevaring af dit pejsebrænde 

Når du skal opbevare dit brænde bedst muligt, er det vigtigt, at der er fri luftcirkulation rundt om dit pejsebrænde. Derudover skal du også sørge for at holde dit pejsebrænde væk fra ukrudt, græs og så videre, fordi det bidrager til at øge fugtigheden i træet. Det er også en god ide at stable dit brænde, så tag dig derfor god tid til at stable det godt. 

Hvis du opbevarer dit pejsebrænde udenfor, skal det gerne hæves 20 cm over jorden. På den måde minimere du risikoen for, at der ikke trænger fugt op i dit pejsebrænde. Dit pejsebrænde skal endvidere gerne være dækket af et halvtag eller lignende. Dog må du ikke pakke det ind i plastik såsom en pressing, da det forhindrer luftcirkulationen til træet. 

Du skal også være opmærksom på, at hvis du opbevarer dit pejsebrænde sammen med andet fugtigt træ, så vil luftfugtigheden også stige i dit pejsebrænde. Når dit pejsebrænde leveres skal du også sørge for, at det hurtigst muligt kommer på plads, så du kan bruge dit brænde med det samme. Find derfor et sted, som overholder disse råd, så du får det optimale ud af dit pejsebrænde. Det kan for eksempel være et skur.

Vælg mellem ovntørret eller lufttørret brænde

Det findes to typer af tørret brænde - ovntørret eller lufttørret. Hvis du ønsker at bruge dit brænde med det samme, når det leveres, skal du vælge ovntørret brænde. 24 timer før du regner med at tænde op i din brændeovn, skal du tage det ind, så overfladefugten kan fordampe. 

Hvis du har et godt opbevaringssted til dit pejsebrænde og ikke har noget imod at vente på, det bliver klar, skal du vælge lufttørret brænde. Det er et billigere alternativ, hvor du typisk venter 2-6 måneder, før det kan anvendes. Så har du købt rigtig fint pejsebrænde til en god pris. Se vores udvalg af både ovntørret og lufttørret pejsebrænde hos føtex.dk.