Vælg den rette boremaskine/skruemaskine

Læs mere om de forskellige typer af bore- og skruemaskiner

Bore- og skruemaskinen er et af de elværktøjer, som man bruger oftest. Den skal kunne passe til alt det, som du potentielt skal bruge den til. Det vil sige, at hvis du bor i et betonbyggeri, skal du bruge en kraftig slagboremaskine til at sætte dine hylder op, mens din bore/skruemaskine ikke behøver og være så kraftig, hvis du samler møbler med forborede huller.

Typer af boremaskiner

Her kan du læse om de forskellige typer af boremaskiner og skruemaskiner, samt hvad deres formål er.

Bore- og skruemaskine

Hvis du mangler en alsidig boremaskine er den almindelige kombinerede bore- og skruemaskine det oplagte valg. Disse maskiner har ikke den kraft som slagboremaskinen har, men kan bruges til et væld af forskellige opgaver i hjemmet. 

Som navnet fortæller, så kan bore- og skruemaskinen både bruges til at bore og til at skrue. Den kan bruges på lettere vægtyper og træ, men hvis du bor i et betonbyggeri, skal du vælge en kraftigere model.

Slagboremaskine

Skal du bore i hårdt materiale, så har du brug for en slagboremaskine. Ud over at bore almindeligt har slagboremaskinen netop slag-funktion, som betyder, at den 'slår' og bore på samme tid. På den måde kan den bryde igennem hårdere materialer.

Slag-funktionen kommer af, at to aksler sammen skaber en mejselvirkning. 

Hvis du investerer i en slagboremaskine, som er kombineret med en skruemaskine, skal du dog huske at slå slag-funktionen fra.

Borehammer

Bor du i et betonbyggeri er en slagboremaskine måske ikke engang nok. Beton er en form for ekstra krævende materiale. Borehammeren har også en slag-funktion, men denne er skabt af et stempel i borehammeren, som gør slag-funktionen endnu kraftigere end i slagboremaskinen.

Denne type boremaskine er dog noget tungere end de andre typer, hvilket gør den mere besværlig at arbejde med.

Hvad skal du overveje, inden du køber en boremaskine?

Der er især 3 vigtige overvejelser, som du skal gøre dig, inden du bestemmer dig for en boremaskine:

  1. Drivkraft
  2. Gearing
  3. Vægt

Boremaskinens drivkraft

Slagboremaskinen og bore- og skruemaskinen fås med to forskellige typer af drivkraft, som begge har fordele og ulemper. Boremaskinen kan enten være med kabel eller være kabelfri. Hvis den er kabelfri, kører den på batteri.

En akku-boremaskine, hvilket er en boremaskine på batteri, er nem og hurtig at finde frem og pakke væk, og er uafhængig af stik i væggen. Desuden er den nemmere at arbejde med, end en boremaskine med ledning, da du ikke skal manurere rundt med ledningen.

Til gengæld er en akku-boremaskine tungere end en boremaskine med ledning. Desuden skal du være opmærksom på, at et batteri ikke kan bruges i uanet tid. Det får brug for at blive opladet.

Hvis en boremaskine på batteri lyder som noget for dig, kan du overveje at finde en, som er en del af en batterifamilie. En batterifamilie er en samling af elværktøj (og/eller havemaskiner), som alle passer til samme batteri.

Boremaskine med eller uden gearing

Hvis du bruger din bore- og skruemaskine meget, kan det være en fordel af vælge en med gearing. Hvis du bore, kan det være en fordel at have et højt gear at bore i, så du har mere power, mens et lavere gear giver en bedre kontrol, når du skruer.

Boremaskinens vægt

Hovedreglen, når det kommer til en boremaskines vægt er, at jo lettere og mindre den er, jo nemmere er det at komme til at skrue og bore i kringlede kroge.

Til gengæld har de tungere modeller ofte mere power end de lettere modeller. Eksempelvis er borehammeren en meget tung boremaskine, men det er også den med mest power. 

Boremaskiner med batteri er også lidt tungere end dem med kabel. Til gengæld skal du ikke bekymre dig om ledningens længde, og om den er i vejen.

Der kan desværre ikke lægges anmeldelser på sitet for tiden.