Hvilken bremse skal du vælge til din cykel?

Læs mere om de forskellige typer af bremsetyper

Bremsen er en af de vigtigste dele på en cykel. Den gør, at din cykel er sikker, men de forskellige bremsetyper kræver også forskellig vedligeholdelse og passer bedst til bestemt kørsel.

Rullebremsen

Mange af vores high-end kvalitetscykler har Shimano rullebremser. Den største fordel, der er ved rullebremser er, at de bremser lige godt i al slags vejr. Rullebremser er også med til at gøre cyklen lettere at kontrollere, og så slider de ikke på cyklens fælge. En anden stor fordel ved rullebremsen er, at den kræver minimal vedligeholdelse og skal kun smøres hver 2. år.

Rullebremsen har sit navn efter de hærdede metalruller, som bremsen består af, og som presses op mod tromlen, når cyklen skal bremse. Da rullebremsen er konstrueret på denne måde, har din cykel derved ikke brug for bremseklodser.

En rullebremse er en tungere bremsetype, men til gengæld bremser den heller ikke lige så hårdt som V-bremsen.

V-bremsen

V-bremsen er den mest gængse bremsetype blandt vores cykler her på føtex.dk. V-bremsen er også kaldet fælgbremsen. Denne type bremse er lettere end andre bremsetyper, dog har den også en hårdere og mere "pludselig" bremsning end andre bremser, hvilket kan føre til, at man skrider på cyklen i vådt føre.

Shimano V-bremsen er en god kvalitetsbremse, som dog kræver en smule mere vedligeholdelse end rullebremsen.

Den mekaniske skivebremse

Cykelsortimentet her på føtex.dk indeholder også cykler med mekaniske skrivebremser. Denne bremsetype er hovedsageligt at findes på mountainbikes.

Mekaniske skivebremser virker i alle vejr - og vejforhold, hvilket er grunden til, at den er den foretrukne bremse til mountainbikes, som kører på stier og i skove, hvor forholdene kan indeholde mudderfyldte huller, våde blade og andet skidt. Det betyder også, at denne type bremse kræver mere vedligeholdelse. 

Den mekaniske skivebremse er den bremse med den mest effektive nedbremsning og virker i alt slags vejr. Derfor er det den perfekte bremse til mountainbikes.

Fodbremsen

Fodbremsen er en tromlebremse, som er placeret i navet baghjulet. Bremsen begynder at bremse, når du træder baglæns i pedalerne. Det er den eneste bremsetype, som du kan kontrollere med fødderne, deraf navnet "Fodbremse".

Fodbremsens største fordel er, at de er beskyttede mod vind og vejr ligesom rullebremsen, og derfor kræver de minimal vedligeholdelse.

En fodbremse er fuldt afhængig af kæden, hvilket betyder, at den kun kan placeres på baghjulet. Derfor skal kæden også være intakt for at bremsen virker. Mange har oplevet, at ens kæde hopper af cyklen, og derfor kan cyklen ikke bremse. Det er fordi, at bremsen er en fodbremse.

Ifølge dansk lovgivning skal der være bremser på begge hjul, og derfor vil der altid være en anden type bremse på cyklen også, hvis den har en fodbremse, så man altid har mulighed for at bremse, hvis kæden hopper af på vej ned af en bakke. 

 

Der kan desværre ikke lægges anmeldelser på sitet for tiden.