Lav din egen æblemost


Kom godt i gang med hjemmemosteriet

Lav din egen lækre æblemost og udnyt alle æblerne fra æbletræet i haven. Det er både nemt, lækkert og sjovt selv at fremstille æblemost. Følg de enkle råd i denne korte guide og få succes med dit nye hjemmemosteri.

Vælg det rigtige udstyr

Hvor meget udstyr, der er behov for, kommer helt an på, hvor man æbler, du gerne vil lave om til æblemost. Er der tale om mindre en 10 kg, hvilket svarer til det der kan være i en almindelig bærepose, kommer du rigtig langt med en urtekniv, en foodprocessor og en manuel æblepresser.

Har du derimod mere en 10 kg æbler kan det være en rigtig tidsbesparende løsning og at købe en frugtkværn. Så skal du selv stå for knapt så meget af forberedelserne. En manuel frugtpresser vil være nok op til et vist niveau. Herefter kan du overveje, om det er lettere at leje en større elektrisk frugtpresser. 

Vælg de rigtige æbler

Hvilke æbler der skal i mosten handler først og fremmest om smag og behag. Der findes utallige æblesorter. Nogle er søde, nogle er syrlige og nogle er bitre. Som udgangspunkt er det optimalt at kombinere forskellige æblesorter, så du opnår en frisk æblemost med både sødme og en smule syrlig smag. Men hvordan blandingsforholdet skal være, kommer an på dine præferencer. Det er en god idé at lave en lille smagsprøve først. På den måde kan du nemt få en fornemmelse af, hvordan resultatet bliver, uden du har presset 20 kg æbler til most, som du måske synes er lige en tand for sød.

Du kan som udgangspunkt bruge alle typer æbler, og hvis du er omhyggelig med at sortere rådne æble fra og har tålmodighed til at skære pletter fra, kan du også sagtens bruge nedfaldsæbler. Dog skal du være meget grundig med afvaskning og tilskæring af nedfaldne æbler, så du ikke får bakterier, svampesporer eller rådne æbler med i mosten. Et enkelt dårligt æble kan spolere det hele.

Vask både æbler og udstyr grundigt

I det hele taget er grundig vask af både æbler og det forskellige udstyr afgørende for et godt resultat. Brug derfor tid på denne del af processen. Ellers risikerer du at få bakterier med i den færdige most. Det kan forringe mostens holdbarhed og i værste tilfælde medføre at du kan blive dårlig af at drikke din nypressede æblemost. Så sørg for at holde en høj hygiejne.

Frys mosten ned i mindre portioner

Den friske most kan holde sig i 5-6 dage. Så hvis du har fået presset 20 liter æblemost er det en rigtig god ide at tænke lidt i opbevaring. Her kan en nem måde være at fryse mosten ned, straks efter du har presset den. På den måde kan mosten holde sig i op til et år i fryseren. 

Alternativt skal mosten pasteuriseres. Det kræver at mosten opvarmes til 70 grader og herefter hældes direkte på helt rene flasker. Vær i så fald meget omhyggelig med at opretholde en høj hygiejnestandard, når du fremstiller din æblemost.

Der kan desværre ikke lægges anmeldelser på sitet for tiden.