Køb den rigtige hæk

Få hjælp til valget af din nye hæk

Køb den rigtige hæk

Når der tales om hække, vil mange hurtigt komme til at tænke på de klassiske hækplanter, som liguster- og bøgehække. Men der findes også mange andre alternativer, hvis du enten har en stor grund, eller bare gerne vil skille dig ud fra mængden. Vi har mange forskellige alternativer og der findes både lave og høje, løvfældende, uklippede og klippede hække. Ud over de mange forskellige muligheder indenfor hækplanter, er det også muligt at kombinere de forskellige planter i den samme hæk.

Pasning af din hæk

Der findes både hække som skal klippes og hække som ikke skal. Hvor meget du ønsker at skulle passe din hæk, bør derved også indgå i dine overvejelser, inden du beslutter dig.

Den klippede hæk

Ligusterhækken blev for alvor kendt tilbage i 70’erne, hvor den skød op overtalt rundt omkring i Danmark , sammen med parcelhusene. Bøgehækken begyndte man derimod først at se rundt omkring på de danske grunde i 80’erne og den dag i dag er disse to typer af hække de mest populære og kendte hæktyper i Danmark. En af grundene til dette, er at disse typer af hække er i stand til at beholde løvet længe, og dette gør at hækkene holder sig tætte længere. Disse planter er desuden sjældent ramt af sygdomme og de kan begge holde til hårde beskæringer.

Hvis du ønsker at anskaffe dig en klippet hæk, men ikke ønsker en af de traditionelle, er der mulighed for at vælge mellem følgende:

  • Avnbøg
  • Buksbom
  • Cypres
  • Fjeldribs
  • Kirsebærkornel
  • Lærk
  • Navr
  • Taks
  • Thuja
  • Tjørn


Hvad enten du vælger den traditionelle eller en af de mere anderledes hække, skal du sørge for at klippe den to gange årligt. Du kan her helt selv bestemme hvilken form du ønsker at klippe hækken, dog skal du sørge for at du først klipper hækkens top, når den har nået den ønskede højde. Derudover er det også en rigtig god ide, hvis du klipper hækken, så den er bredeste i bunden, da der ellers er risiko for at toppen kan blive for tung og knække. Er det en lille grund du har, hvor du ikke ønsker at hækken skal optage for meget plads, er det muligt at have en smalklippet hæk, uden at det går ud over tætheden.

Den uklippede hæk

Den uklippede hæk kan være et godt valg, hvis du har en stor grund. Hækplanter som er uklippede vil typisk blive cirka lige så brede som høje. Ved en uklippet hæk slipper du for det ekstra havearbejde, ved to gange årligt at skulle sørge for at klippe hæk. Disse hæktyper har derudover tit nogle smukke blomster, her kan der blandt andet nævnes, snedrivebusken Spirea og buskpotentil. Snedrivebusken, har de smukkeste hvide blomster, der blomstrer i maj og juni og buskpotentilen har nogle flotte mørkegule blomster, der blomstrer fra juni og helt indtil oktober.

Der er derved mange hække at vælge mellem, alt efter hvilken type du foretrækker.
 

Der kan desværre ikke lægges anmeldelser på sitet for tiden.