Kom godt i gang med urban gardening

Læs mere om urban gardening

Det fantastiske ved urban gardening er, at det er uhyre let at komme i gang. Og uanset om du kun har en lille altan til rådighed, eller du har mulighed for at indrette en større køkkenhave i gården, så kan du nemt få succes med din byhave.

Start med noget nemt og få en succesoplevelse

Hvis du er helt grøn på området, så er det en rigtig god ide at starte i det små, så du får en rigtig god oplevelse med dyrkning fra starten. Nogle af de ting, det er lettest at kaste sig over er krydderurter, salater, kartofler, jordbær eller ærter. Og uanset om du har lidt eller meget plads, kan du få udbytte af dine anstrengelser med disse enkle vækster. De kan vokse i potter, bede, spande og hvad du ellers har til rådighed. Og samtidig vil du hurtigt opleve, at dine anstrengelser bærer frugt.

Urban gardening på altanen

Udfordringen ved at dyrke have på altanen er selvfølgelig, at pladsen er minimal. Især hvis der også skal være plads til, at du selv stadig kan sidde på altanen og nyde foråret og sommeren. Men der er heldigvis mange muligheder alligevel, der tager højde for, at pladsen er trang.
Udover de traditionelle altankasser, der er perfekte til fx jordbær, blomster, krydderurter eller salater, findes der forskellige krukker, blomsterkasser og vægdrivhuse, der er så små, at du kan finde plads til dem selv på en lille altan. Afhængig af hvordan din altan vender i forhold til verdenshjørnerne, er der rigtig gode muligheder for også at dyrke varmekrævende planter på din altan.
Særligt hvis du investerer i et lille vægdrivhus, som kan holde lidt på varmen på køligere dage, kan du blive selvforsynende i fx tomater eller chili. Se eksempelvis dette smarte drivhus i plastik: Hortus vægdrivhus

Urban gardening i gården

Hvis du er så heldig at have en gård eller en gårdhave, kan du nemt finde plads til en endda ganske udbytterig køkkenhave.
Højbede, pallerammer eller endda drivhuse findes i mange forskellige størrelser og kan kombineres på mange forskellige måder.
Se eksempelvis de smarte overdækkede højbede fra GrowCamp. Her får du et praktisk højbed, der også kan fungere som drivhus.

Mange steder er beboerne i opgange gået sammen om at indrette en fælles køkkenhave, som alle kan have glæde af.
På den måde kan man kombinere drømmen om at være i hvert fald lidt selvforsynende med hyggeligt samvær med sine naboer.

Urban gardening – også i parcelhushaven?

Godt nok handler urban gardening, som navnet antyder, om at dyrke have i byen. Men selvom du har en traditionel parcelhushave, kan du sagtens bruge de samme metoder som når du dyrker haven på mindre plads på en altan eller i en lille gård..

Mange familier i traditionelle parcelhuse dropper tanken om en køkkenhave, fordi det hurtigt kommer til at virke lidt uoverskueligt. Men det behøver det bestemt ikke blive.
Med urban gardening får man mest muligt ud af det man har. Ofte har man ikke ret meget plads, og derfor indretter man sig efter den gamle devise: Lidt men godt.
Hvis man bruger samme tilgang, når man går i gang med at dyrke sin parcelhushave, er der stor chance for, at det ender godt.
Start med et enkelt højbed eller 2-3 blomsterkasser, som du sår til med fx ærter, gulerødder og salat.

Og bliver du så bidt at havedyrkning, kan du altid udvide have med flere højbede, krukker eller endda et drivhus.

Fordelen ved at dyrke i fx højbede er desuden, at du minimerer risikoen for, at ubudne gæster som dræbersnegle og orme spiser al den gode salat eller de spæde planter, før du selv får gavn af dem.

Der kan desværre ikke lægges anmeldelser på sitet for tiden.