Cognac

Cognac som spiritus forbindes med ren nydelse, og de indbydende flasker med de gyldne dråber giver en lukseriøs fornemmelse af høj kvalitet. Vi tilbyder mange forskellige cognac af god kvalitet - både premium varianterne og de prisvenlige.

Nyd cognac rent eller i en drink

Cognac - De tre 3 aldersbetegnelser

En cognacs kvalitet afhænger meget af blandingsprocessen, og hvor længe den er lagret, inden den hældes på flaske. I en cognac hænger kvaliteten og sin luksus status oftest sammen med alderen, så jo ældre cognacen er, jo mere luksuriøse og bedre kvalitet er den. Cognac kan dele op i de følgende 3 aldersbetegnelser:

  • V.S. Cognac

Står for ”Very Special” og er den yngste cognac, da den blot har lagret i omkring 2 år.

  • V.S.O.P. Cognac

Står for “Very Superior Old Pale”. For at opfylde denne betegnelse skal cognacen lagres i mindst 4 år.

  • X.O. Cognac

Står for betegnelsen “Extra Old”. Herunder finder man de coganc typer, der har lagret i mindst 6 år og helst mere.
 

Cognac - Hvordan drikkes det?

For at få den bedst mulige smagsoplevelse og nydelse af cognac, er der nogle ting, man bør være opmærksom på. Det har eksempelvis en betydning for smagen, hvilket glas du drikker cognacen i, hvis du ønsker den rigtige cognacsmagning. Cognacen bør nydes i et klassisk, velegnet cognacglas, da indsnævringen på glasset isolerer cognacens aromaer og nuancer. Derudover har temperaturen også en afgørende faktor på smagen af cognac. Man vælger naturligvis selv, om man vil drikke cognacen afkølet med isterninger eller ved stuetemperatur. Du bør dog vide, at cognacen frigiver flere af sine smagsvarianter ved stuetemperatur. Sidst, men ikke mindst, er der også mange, der nyder et glas cognac til kaffen.
 

Cognac - Drinks med cognac

Ligesom mange andre slags spiritus, bruges cognac også i en masse forskellige drinks. Nedenun-der ses nogle eksempler på drinks baseret på cognac:

  • Chicago er en vaske ægte klassiker. Denne drink indeholder cognac, champagne, Cointreau og angosturabitter. Inden drinken mixes, dybes kanten af glasset typisk i citronsaft og derefter i sukker, således at der danner sig en sukkerkant på glasset. Det er en brusende drink, og kanten af sukker giver sødme til smagen.
  • Juledrik kan sagtens drikkes hele året rundt. Det er en drink bestående af en sukkerknald, som først og fremmest opløses i cognac. Når sukkeret er opløst og har opslugt cognacen, tilsættes tranebærsaft, og sidst af alt fyldes der op med kold champagne og pyntes pænt med hindbær. Denne drink nydes ofte til festlige lejligheder og er perfekt som velkomstdrink.
  • Pink Sherbet Royale er en ganske simpel drink, som er nem at tilberede. Den består af cognac, creme de classis, mousserende vin og isterninger. Den serveres ofte i et champagneglas og pyntes med en form for bær på toppen.
     

Cognac - Sådan fremstilles det

Cognac er fremstillet af destilleret hvidvin, som er lagret i et bestemt område i Frankrig. Det foregår sådan, at hvidvinsdruen høstes tidligt, så den har et syrligt særpræg med en lav alkoholprocent på omkring 8%. Når druen er høstet, destilleres og lagres cognacen på træfade. Her foregår en jævnlig kontrol, og når drikken har opnået en alkohol volume på 40-43% er smagen færdig og fuldt udviklet. Herefter blendes cognacen med andre destillater og denne blandings- og lagringsproces påvirker smagen på cognacen til at blive aromatisk, rund og nuanceret. Når cognacen er færdigblandet skal den hvile igen, typisk i 12 år, og ikke mindre end et halvt år, før den hældes på flaske og sælges i butikkerne.
 

Cognac - historien bag

Cognac stammer fra den lille franske by, Cognac, som er centrum for produktionen af cognac. Denne lille by er kendt for deres produktion af cognac, som i vinområdet har været fremstillet helt tilbage til det 15. århundrede. I midten af det 19 århundrede skete der noget væsentligt. En fransk geolog opdagede, at kvaliteten af cognac afhænger meget af jordtype. Det viste sig, at det bedste område for fremstilling af cognac er i et område kaldet, Grande Champagne, som er mere kridtholdigt end andre områder. Jordens kridtindhold er netop afgørende for og med til at klargøre cognacens nuancerede smag og gode kvalitet. Det er derfor vigtigt, med et højt kridtindhold i jorden, når det gælder fremstilling af cognac.