Hvad drikker Marie von Ahm nytårsaften?

Hvad drikker Marie von Ahm nytårsaften?

Det er i skrivende stund den 29. december, og jeg sidder i et tog på vej mod København for at fange mit fly tilbage hjem Sydpå til Barcelona. Om to dage er det årets sidste dag og med det, tid til at afslutte 2017 med manér!

Nytårsaften er for mig lig med Champagne og enhver der læser mine ugentlige blogindlæg, har helt sikkert ikke kunne undgå at bemærke min overdrevne kærlighed for netop Champagne og andre kvalitetsbobler. Hvis jeg kun måtte vælge én vin at tage med på en øde ø, så ville det uden tvivl være en god flaske Champagne, en magnum flaske selvsagt!
For mig er Champagne det ultimative mix af følelser, luksus og skønhed ”bottled”! En stor Champagne er for mig ”en stor vin med et strejf af ekstra magi i form af bobler” og som sådan skal den behandles på samme måde. Husk derfor også at et lille smalt champagneglas slet ikke giver vinen mulighed for at vise hvor fantastisk den er. En Champagnes duft kan være helt og aldeles berusende smuk og grundet boblerne frigiver en mousserende vin faktisk langt flere duftstoffer end en stille vin. Når boblerne brister på overfladen, skydes der nogle mikrodråber op i en ”jet” over overfladen, og disse bærer en høj koncentration af aromastoffer. Man kan reelt sige, at når du dufter til en mousserende vin, inhalerer du direkte dens essens!
Det er samme effekt, vi fremkalder ved at slynge en stille vin i glasset. I mousserende vin gør boblerne bare alt arbejdet for os. Så servér champagnen i store vinglas, hvor overfladen er stor nok til at kunne frigive duften, og til at du kan få næsen derned. En stor Champagne kræver, og fortjener udelt opmærksomhed samt de rigtige glas. Suk! Champagne er fantastisk!
For at vende tilbage til nytårsaften så har jeg (selvfølgelig ;-)) allerede planlagt hvilke smukke Champagner, der skal ledsage mig og mine elskede venner på årets sidste aften, og jeg glæder mig!

Jeg har fire forskellige Champagner linet op, og vi starter altid med en ”Velkomst” Champagne. I år bliver det Ruinart Blanc de Blancs. En glad, elegant og smuk vin som skal tjene det formål at få os i feststemning og åbne sindet samt smagsløgene for aftenens næste vin - aftenens helt store og bedste flaske. Hvis jeg skal opdele aftenens fire Champagner efter kvalitet, så starter vi med den næstbedste, åbner derefter aftenens stjerne, fortsætter med den tredje bedste og derefter står den på aftenens sidste og mindst komplekse vin. Nå, tilbage til Champagne nummer to og aftenens største vin! Jeg har længe gemt på en magnum flaske 1996 Bollinger RD Extra Brut, og føler at det nu er tid til at åbne den! Jeg får allerede gåsehud ved tanken, og kan slet ikke vente med at servere denne skønhed for mine venner. Denne flaske åbner jeg også før vi går til bords, hvor vi har både tid og opmærksomhed til at hengive os fuldt ud til magien i vinen.
Herefter kommer mad-Champagnerne på bordet, og i år er det faktisk to forskellige - begge rosé Champagner. Den ene er Ruinart’s fantastiske Dom Ruinart Rosé i årgang 2002 og den anden er min ”egen” Angel Champagne Rosé NV. Så det bliver jo faktisk fem forskellige vine nytårsaften. Jeg kender ikke begrænsningens kunst, især ikke når det kommer til Champagne, og da slet ikke nytårsaften sammen med mine bedste venner!
Vi sidder oftest ved bordet i lang tid og vender hele verdenssituationen og klokken 24 kommer normalt som en overraskelse, og det ender med at en af os stormer ud i køleskabet efter en magnum flaske, der sables ude på altanen og drikkes i store slurke. Denne er den første flaske af den Champagne, der bringer os videre ind i det nye år med grin og dansetrin. I år er ”fest” Champagnen 2008 André Clouet Réserve.

På dette tidspunkt af aftenen, når smagsløg og opmærksomhed er bedøvet, foretrækker jeg nemlig at servere en mindre imposant Champagne, for når musikken spiller og selskabet er det vigtigske, er vinen i dit glas blot den væske, der binder det hele sammen, og skaber endnu flere smil og dansetrin. Her skal det smage godt, være festligt, men eftersom den står på snak og dans fremfor seriøs vinsmagning, giver det ikke mening at åbne de dyreste flasker i den sene timer.

For mig er nytårsaften en magisk aften, en følelsesladet aften, et ganske specielt øjeblik og det skal ledsages af vine med samme magi og følelser og det er for mig kun stor Champagne, der kan det. Som den kære munk Dom Perignon skulle have sagt, da han åbnede hans allerførste flaske mousserende vin i de gamle kældre i Champagne "Come quickly, I am tasting the stars!"