Blog - uge 24

Pinot Grigio – en populær druesort med mange personligheder


Variationer af den samme druesort
Pinot Grigio er en af de mest populære hvide druesorter på butikshylder og vinkort, og findes i en bred vifte af stilarter, alt afhængigt af hvor den er produceret. Druesorten dyrkes i langt de fleste vinproducerende lande, men herhjemme ser vi klart flest eksemplarer fra Italien og Frankrig. På fransk kaldes sorten Pinot Gris, mens den på tysk kaldes Grauburgunder og andetsteds kendes lokalt under navnene Ruländer og Auxerrois Gris.

Populær og i familie med Pinot Noir
Pinot Gris er en del af den oprindelige Pinot-familie af druesorter og en meget nær slægtning til Pinot Noir. Druen har været kendt i Bourgogne i Frankrig siden middelalderen, men i dag dyrkes den kun i området i et meget begrænset omfang. Fra Bourgognes vinmarker bredte Pinot Gris sig sydøstpå ned igennem Europa, og undervejs slog den rødder i Alsace, Tyskland, Østrig, Schweitz og endelig i det nordlige Italien, hvor den fandt noget nær optimale vækstbetingelser. I løbet af de senere år har druen nydt stor popularitet, og beplantningsarealet er nu oppe på 15.000 HA på verdensplan. Andre populære regioner for sorten er New Zealand, Californien og Oregon State.

Utrolig høj tilpasningsevne
Pinot Grigio er en drue, der i høj grad tilpasser sig det gældende grosted, og omstændigheder som klima og jordbund efterlader altså sine tydelige aftryk på det færdige produkt. Som udgangspunkt er det en sort med moderat til lav syre, og en ret aromatisk profil med florale, frugtige, og til tider tropiske, noter.
I køligere klima bevarer druen mere af sin umiddelbare friskhed og syre, ligesom frugtprofilen viser mindre parfumerede noter af eksotisk frugt.

Hvis man skal fremhæve nogle klassiske regioner, så må Alsace siges at være højborgen for Pinot Gris, og sorten dækker da også 13% af områdets samlede areal. Her giver den en ganske speciel stil af vine, der både kombinerer fyldighed, koncentration og en friskhed der giver lagringspotentiale. Det sidste er ellers ikke noget sorten generelt er berømt for.

Pinot Grigios mange personligheder
Fortsætter vi videre til Tyskland og Østrig, hvor Pinot Grigio er kendt som Grauburgunder, møder vi ofte mere Bourgogne-agtige eksempler. Det skyldes, at man her for denne sort i højere grad arbejder med barriques i kældrene. Det giver en mere cremet, rund og mindre aromatisk vin, der rent smags- og strukturmæssigt peger mere i retning af Chardonnay og Pinot Blanc.

I norditalienske regioner som Veneto, Trentino og Alto Adige finder man en masse fine eksempler på førsteklasses Pinot Grigio. Som tommelfingerregel kan man antage, at vine fra de fladere og rigere jorde væk fra bjergene er mere tropiske og med lavere syre end de vine, der gror på køligere og fattigere marker oppe i bakkerne. Her møder vi smukke, næsten Alsace-lignende eksempler med masser af karakter, friskhed og koncentration.
Det skal dog for god ordens skyld bemærkes, at Pinot Grigios stigende popularitet inden for de seneste år samtidig har resulteret i en masse kedelig og ”tynd” vin på sorten fra Norditalien, ofte af den lettere perlende variant, fordi boblerne tilfører dem en lille smule tiltrængt liv og friskhed.