Blog - uge 27

Domäne Wachau


Kvaliteten i højsædet
Domäne Wachau er et kvalitetsbevidst vinkooperativ, der ligger i Wachau, som er en af Østrigs bedste vinregioner. Kooperativet er dybt forankret i regionen, og deres medlemmers næsten 440 hektar vinmarker udgør hele 30% af Wachau’s samlede markareal.

Langt de fleste af markerne ligger på meget stejle, terrasserede vinmarker langs Donau-floden i den centrale del af regionen. Markerne forstærkes af gamle håndbyggede stenmure, og regionen er klassificeret som en del af verdens kulturarv og er virkeligt et imponerende skue.

Alle Domäne Wachau’s vine er produceret på druer fra egne marker, og man er i besiddelse af flere af regionens mest berømte vinmarker som Achleiten, Kollmitz, Loibenberg og Tausend-Eimer-Berg. Domäne Wacahu er faktisk den eneste producent, der kan bryste sig af at producere vine fra samtlige af de mest prestigefyldte steder i regionen.

Den ypperste kvalitet er gennemgående for alle vine, og Domäne Wachau anses i dag som en af Østrigs 10 bedste vinproducenter. Mange af deres vine er højt præmierede og eksporteres verden rundt.

Fokus på de store hvidvine
Generelt har man i Wachau et særligt fokus på de to hvide druesorter Riesling og Grüner Veltliner, hvoraf sidstnævnte anses som Østrigs nationaldrue og er især udbredt i netop denne region. Her har den helt optimale vækstbetingelser med masser af sol og forholdsvist store temperaturudsving mellem dag og nat. Det giver masser af koncentration og kompleksitet, samtidig med at druen bibeholder masser af spændstighed og friskhed.

Sorten opnår her sin helt unikke komplekse aroma, der spænder fra krydrede og røgede noter over mere urtede, florale og frugtagtige noter. Aromaen er hermed præget af både hvid peber, rucola, korianderfrø, grønt æble, pære, abrikoser og tropiske frugter. Teksturen er afrundet og fyldig med en ret rig mundfølelse og en livlig, moden syre.

Hos Domäne Wachau udgør Grüner Veltliner hele 70% af de 440 hektar og Riesling godt 20%. De resterende 10% er beplantet med de hvide druesorter Rivaner, Pinot Blanc, Muskateller og så den sjældne Neuburger, som netop Domäne Wachau er berømt for. De har også en lille smule røde sorter plantet med primært Pinot Noir og Blauer Zweigelt, men det er så absolut de hvide sorter, der er i fokus.

Klimaet er ikke den eneste faktor, der skaber helt optimale betingelser for produktionen af koncentrerede hvidvine. Det er også jordbunden, samt markernes eksponering og hældningsgrad, der spiller ind.
Jordbunden oppe på de stejle skråninger består af en blanding af gnejs, granit og skiffer, hvilket sætter sit aftryk i vinene med masser af friskhed, fokus og mineralitet.
Eksponeringen mod Donau-floden giver ekstra gode betingelser for modning, da sollyset reflekteres i floden og stråler tilbage på markerne, der er ligeså stejle, som dem vi finder i Mosel og Côte Rôti med en hældningsgrad på helt op til 80%!
Dette gør markarbejdet meget kompliceret og til rent håndarbejde. Der kræves langt flere arbejdstimer her pr. hektar mark, hvilket også reflekteres i priserne. Grundet størrelsen og den meget professionelle ledelse har Domäne Wachau dog formået at holde priserne på et yderst fornuftigt niveau for regionen, og deres vine giver virkelig kvalitet for pengene.