Blog - uge 30

Den ultimative guide til vin i naturenNetop nu er sommeren på sit højeste og det lægger op til et glas vin på stranden, terrassen og picnics i skove og parker, men hvilken vin smager bedst udenfor?

Det kan være svært at vælge den perfekte vin til udendørshygge med venner og familie, for hvad med vinens temperatur, glas og manglende proptrækker? Her er nogle gode tips, der gør det lidt nemmere at ende med den helt rigtige vin!

  • Er du til rødvin, så glem hvad du normalt drikker indenfor og især i mørkere tider! Vi plejer at drikke tungere og kraftigere vine i de køligere forårsmåneder, men når nu termometeret viser +20 C°, så der skal noget helt andet til. En kraftig rødvin har først og fremmest ikke godt af at blive serveret for varm, og drikker du vin udenfor i solskinnet, så opvarmes den nemt af solen. Derfor skal du som udgangspunkt gå efter lettere rødvine med en lavere alkoholprocent, og nedkøl gerne flasken, inden du tager den med udenfor. Om sommeren drikker vi desuden oftere vine alene, uden mad til, hvilket gør, at vinen helst skal være venlig og let drikkelig. Gå efter imødekommende, lettere vine på druer som Pinot Noir, Barbera, Sangiovese og Gamay (Beaujolais), og husk temperaturen! Tag evt. en vinkøler med udenfor på terrassen, eller se nedenfor for alternative afkølingsmetoder.


  • Er du til bobler (hvem er ikke det?), så er sommeren den oplagte tid til at åbne en bred vifte af skønne mousserende vine! Det behøver ikke altid at være dyr champagne, der findes nemlig flere gode og prismæssigt mere fornuftige alternativer på de danske butikshylder. Prøv især crémant vine fra Bourgogne og så Italiens svar på champagne; vinene fra Franciacorta. De er lavet på samme druer og metode, som i det berømte franske distrikt, så de kommer ofte tæt på champagne rent smags- og kvalitetsmæssigt. Giv også rosé champagnen en chance. Den er ofte den ultimative ledsager til en romantisk stund i naturen. Endnu et kæmpe plus ved de mousserende vine er, at du ikke behøver en proptrækker for at åbne dem, så de er virkelig oplagte picnic-vine. Det samme gælder vine med skruelåg, for der er ikke noget værre end at sidde på en smuk bakketop sammen med sin udkårne og så ikke kunne åbne den medbragte flaske!


  • Afkøling i den fri natur? Hvad gør du, hvis din vin er blevet for varm på vej til det udvalgte sted? En mulighed er selvfølgelig at medbringe en køleboks med is, men det er bøvlet og trangen til at dele en flaske i solskinnet med vennerne kan jo også nemt være en spontan idé. En god nødløsning er at stoppe ved det nærmeste supermarked. Køb en pose frostærter, klip toppen af og put flasken derned. Det fungerer super! Er du på stranden, så rul vinen ind i en våd avis, da fordampningen nedkøler vinen let. En anden løsning er at købe frosne jordbær og bruge dem som isterninger. Det ser festligt ud i et glas mousserende eller hvidvin, og de afgiver ikke ligeså meget vand som en almindelig isterning.


  • Hvad så med glas? Du kan selvfølgelig tage dine egne vinglas med, men det er besværligt. Man kan sagtens købe fine plastikvinglas i de fleste supermarkeder, men du kan altså også bruge et helt almindeligt plastikkrus uden at krumme tæer. Ét er at drikke vin ved et smukt dækket bord, noget andet er at nyde vinen i strandkanten, så glem de fine vaner og regler for vindrikning for et øjeblik, og nyd selskabet og naturen!


  • Rosévinen er din oplagte sommerpartner, så glem forbeholdene og giv den en chance. De fleste rosévine på hylderne i dag er helt tørre og ranke vine, der passer perfekt til et glas i tide og utide udenfor i naturen. Desuden er det nok de mest alsidige vine, når det kommer til mad. De passer til nærmest alt og er selvfølgelig også skønne i sig selv. Kig gerne bag på etiketten for at sikre dig, at den er tør, så du ikke ender med en uventet smagsoplevelse.


Vigtigst af alt er det at nyde disse skønne sommerdage med et dejligt glas vin, hvad end det så er serveret i et plastikkrus eller nedkølet i frostærter! Sommernydelse må meget gerne være ukompliceret. Husk blot at holde temperaturen nede, også for rødvinen, og fokusér på lettere, friske vine end du normalt køber til indendørs brug.