Blog - uge 36

Manara


Manara er et af de mindre og meget kvalitetsfokuserede vinhuse i Veneto. I dag står tredje generation af familien bag roret, hvorfra der produceres unikke og personlige vine med dybe rødder i slægtens ukuelige passion og store erfaring.


Siden 1950 har de produceret vine på druer fra egne vinmarker, og familien står bag en række smukke og autentiske vine på områdets traditionelle, lokale druesorter som Molinara og Corvina samt Rondinella og flere andre gamle, oprindelige sorter. Desuden har de plantet en lille smule Cabernet Sauvignon og Merlot, som indgår i deres Guido Manara, der er en IGP Rosso del Veneto. En vin, der anses som regionens pendant til de såkaldte supertoscanere, der er topvine produceret på internationale sorter, men som ikke har mistet fingeraftrykket af det lokale terroir.

Ægte terroir fokus
Netop terroir-udtrykket er noget, som Manara-familien har stort fokus på, og som de har arbejdet med, længe før begrebet blev trendy i vinverdenen. Et i dag udslidt, udskældt og mestendels ligegyldigt begreb, der i langt de fleste tilfælde har mistet sin rigtige betydning og værdi.
Ordet ”terroir” bruges i flæng for at kaste lidt magi, personlighed eller kvalitet over et hav af vine. Ikke desto mindre så er der i langt de fleste tilfælde blot tale om ren marketing. Der er ingen regler for brug af ordet, præcis som med gamle vinstokke som jeg berørte i et tidligere blogindlæg.
Men når det kommer til Manara, så giver det i dén grad mening at tale om terroir-fokus og typicitet, idet de langt før de fleste andre har haft et bevidst fokus på den unikke personlighed og udtryk fra plot til plot. Som en direkte og naturlig følge af dette, og som noget ganske specielt, producerer de enkeltmarksvine i både Ripasso og Amarone-regi.
Deres ret unikke terroir-fokus resulterer i vine med langt mere personlighed og unikke smagsprofiler. Det er vine, der er produceret efter traditionelle metoder og stil, men med et nidkært fokus på kvalitet og vinmarks-typicitet.

Oprindelige sorter
Veneto er hjem til et hav af oprindelige lokale druesorter, hvoraf de mest kendte og udbredte i Valpolicella er Corvina, Corvinione, Molinara og Rondinella. Flere producenter, heriblandt Manara, har dog marker med blandt andet Oseleta, Negrara og Rossignola. Dette giver yderligere kompleksitet til vinene og ligeledes mere personlighed og egns-typicitet.
I Veneto ser man i dag en fornyet interesse for flere af de oprindelige sorter, og en af føtex’ andre producenter fra området, nemlig MASI, gør et imponerende arbejde med forskning i et hav af de gamle sorter.
Målet er at genskabe den oprindelige biodiversitet i vinmarkerne. Dette giver ikke blot mere resistente marker mod sygdomme og vejrets luner, det giver også mere komplekse vine med større personlighed. Noget Manara har vidst og fokuseret på, siden de lavede deres første vine for cirka 70 år siden.