Blog - uge 38

Hvidvinstemperatur

Vi serverer alt for ofte vores rødvin for varm, da den gennemsnitlige ”stuetemperatur” er mindst 5 C° højere end det optimale for en rødvin, men hvordan er det med hvidvinen? Er den bedst køleskabskold? Og hvordan får vi det allerbedste ud af den skønne hvidvin rent smagsmæssigt?

Hvor rødvine ofte serveres for varmt, gør det modsatte sig faktisk gældende med de hvide. Typisk serverer vi hvidvin direkte fra vores 5 C° kolde køleskab, og vi propper gerne vinen i en isspand eller anden køler, hvis vi lader den stå på bordet. Det kan virke yderst forfriskende en varm sommerdag, men problemet er, at mange af hvidvinens aromastoffer slet ikke kommer til udtryk ved så lav en temperatur. 

Derimod udtrykker hvidvinen langt større kompleksitet og personlighed, når man lader den ilte og varme lidt op. Det gælder særligt for de dyrere og mere komplekse hvidvine, mens de billigere og mere simple vine ikke vinder meget ved højere temperaturer. Her kan det tværtimod være en god idé at servere dem iskolde, da kulden maskerer evt. mindre behagelige sider af vinen.

Kort sagt, har vinen noget godt at udtrykke, så lad den varme lidt op, og servér den i store glas, hvor den kan ånde. Men taler vi om en vin, der ikke har det store at bidrage med, så hjælper temperatur og luft ikke… tværtimod. Det ”forstørrer” vinen, ligegyldigt om det er godt eller dårligt!

Der er forskel på, hvilke typer og druesorter der har brug for lidt varme og luft, og her er en lille guide.

Champagne og andre mousserende vine: Kun virkelig store og dyre champagner vinder ved en højere temperatur. Har du en årgangschampagne eller en ældre Prestige Cuvée, så skænk den i store hvidvinsglas, og nyd den ved 10-12 C°. Men som regel anbefaler jeg ALDRIG de smalle champagneglas til nogen som helst type af mousserende vin, så længe vi taler om kvalitetsvin. Det er lidt ligesom at tage til en klassisk koncert med ørepropper i!

Chardonnay; fra hele verden, med og uden eg: Når vi taler Chardonnay af en vis kvalitet, så kan der virkelig vindes noget på smagsfronten med lidt varme og luft. Chardonnay kan være nogle af verdens mest komplekse og rige hvidvine, og de kan virkelig lide under køleskabstemperatur. Her anbefaler jeg at lade flasken ”hvile” på køkkenbordet i ca. 15-20 minutter mellem køleskab og vinglas, og den skal helst være åben og med en omgang ”dobbelt-dekantering”. Dette går i alt sin enkelthed ud på at hælde vinen over i en anden beholder og tilbage i flasken for at ilte den. Jeg bruger ofte bare en glaskande eller lignende. Selv en Margrethe-skål er ok, så længe den blot er ren og HELT uden sæberester!

Sauvignon Blanc; også her hjælper luft og lidt varme. Jeg skelner dog som regel mellem to typer eller stilretninger af Sauvignon Blanc.

Først er der de mere ranke, der har godt af samme behandling som Chardonnay. Det gælder for mange af de franske Sauvignon Blanc-vine, ligesom det anbefales for de chilenske vine, der kommer fra de kølige og kystnære områder.

Heroverfor er der de mere ekspressive Sauvignon Blanc-vine, der ofte kommer fra New Zealand og har masser af tropisk flower power-parfume. Disse vine serverer jeg altid ved omkring 6-8 C° i store glas, da de nemt kan blive for overvældende og kvalmende ved for høje temperaturer. Det er nok at skænke op og lade vinen hygge sig i glasset i nogle minutter. 

Jeg eksperimenterer meget med dette og kan kun anbefale, at man som grundregel hælder et forholdsvist stort glas op og så følger duft og smage over de første 5-10 minutter i glasset. Det er den bedste måde at lære en vin at kende på og finde den temperatur, hvor vinen viser sig fra sin allerbedste side.

Riesling: For de store (knastørre) vine fra både Alsace, Tyskland og Østrig gavner både luft og en temperatur på ca. 10 C°. For de halvtørre og søde vine er køleskabskoldt bedst i de fleste tilfælde, da en sød vin nemt bliver vammel, hvis den ikke er kold.

Viognier og Pinot Gris/Grigio: Her gælder samme regler som for Chardonnay, pas dog på med for høje temperaturer, da disse vine ofte har en meget lav syre og kan blive lidt ”flade”, hvis de får for høj varme. Hold dem på ca. 8-10 C°. Luft er til gengæld en rigtig god idé!

Chenin Blanc og Pinot Blanc: Disse vine kan være ret reserverede og direkte hårde, hvis de er for kolde, så giv dem 20 minutter til at åbne sig op og vise, hvad de kan.

Ofte snyder vi os selv for nogle helt fantastiske oplevelser ved at servere hvidvine for koldt og i for små glas. Tænk mindre i farve, og giv en stor vin et stort glas, ligegyldigt om den er hvid, rød eller er mousserende!