Hvad kendetegner Grenache druen?

Grenache


Den udbredte drue med de mange navne
Grenache er en af de sorter, som oftest indgår i blandinger med andre druesorter, enten som hovedandel i blendet eller som ”krydderi”. Dens normale partnere i blends er Syrah og Mourvèdre.

Det franske navn er Grenache, mens den hedder Garnacha i Spanien, Cannonau på Sardinien og Tocai Rosso i Veneto i Italien. Den findes i et utal af lande, hvoraf nogle er: Portugal, Australien, USA, New Zealand, Chile, Kroatien, Marokko og Argentina.

Hvor kommer Grenache fra?
Det er en meget gammel sort, som man mener stammer fra Spanien, men den har gennemgået mange mutationer, der både har påvirket bærfarve og bladenes underside.

Således findes druen i en grøn udgave, der på spansk hedder Garnacha Blanca, Garnacha Roja/Gris, der nærmest er en blanding af Garnacha Blanca og Pinot Gris og så Garnacha Peluda, der minder om Garnacha Tinta, men som har mere ”pels” på undersiden af bladene, mindre bær med tykkere skind og et højere syreindhold.

Det er dog den oprindelige Garnacha Tinta (Grenache Noir), der er langt mest udbredt. Den har været plantet i den spanske region Aragón i flere århundreder, og man ser den første gang nævnt i 1513. Grundet dens meget store udbredelse i Spanien, har man længe antaget, at druen er af spansk oprindelse. Dette er dog blevet udfordret i nyere tid af studier af druens ophav på Sardinien, hvor man mener, at dens historie går endnu længere tilbage.

Begge ophavssteder er ganske sandsynlige grundet de historiske forbindelser mellem de to områder. I det sydlige Spanien fandtes der bosættere fra Sardinien helt tilbage i år 800 før Kristi fødsel, og senere var Sardinien en spansk koloni fra 1479-1720.

Sydens drue
Grenache trives godt i varmere regioner grundet dens relativt tidlige knopsætning, men sene modning. Den producerer potentielt meget høj sukkerkoncentration og moderat syre. Den er en af verdens mest plantede sorter på grund af dens gode tilpasningsevner i varme og tørre klimaer. Det er også en af de sorter, der findes i nogle af de ældste vinmarker i Europa med planter på over 100 år! Grenache findes i mange lande, men er så absolut mest udbredt i det sydlige Frankrig og Spanien, hvor den bruges i mange regioner.

Frankrig
Starter vi med Frankrig, så er den faktisk landets anden mest plantede sort efter Merlot, og den findes især i de sydlige regioner som Rhône, Provence og Languedoc-Rousillon. I Rhône er den kendt fra de store klassiske vine fra Châteauneuf-du-Pape, hvor den ofte spiller førsteviolin, dog altid i symfoni med andre sorter. Sydpå i Provence står den bag de store, krydrede rosévine, mens den i Languedoc-Rousillon er den mest udbredte sort, hvor den typisk indgår i blends med Carignan.

Spanien
I hjemlandet Spanien er det den tredje mest beplantede sort, selvom det samlede areal ikke engang kommer op på 7 %. Den er mest berømt fra de majestætiske vine fra Priorat, hvor den indgår i blends med især Cariñena (Carignan) samt Syrah og Cabernet Sauvignon. Den findes også udbredt i Aragón, Castilla-La Mancha, Catalunya, La Rioja, Extremadura, Navarra, Valencia og Castilla y León.

Italien
I Italien findes Grenache først og fremmest på Sardien, hvor det er den mest udbredte sort, men også i mindre omfang i Veneto.

Med druens mange navne er det ikke altid, at du ser dens navn på etiketten. Ikke desto mindre er Grenache faktisk ret ofte en af de druer, der forkæler dine smagsløg med sin runde, bløde og mørke bærfrugt, moderate syre, behagelige tanniner og varmende alkoholindhold. Den passer især godt til vinterens kraftige retter og mørke aftener, så gå på opdagelse i skønne Grenache vine fra både Spanien, Frankrig og Italien.