Vine til julefrokosten

Vine til julefrokosten


Julen nærmer sig med raske skridt, og dermed står tiden for alle julefrokosterne med venner, familie og kollegaer for døren. Traditionelt drikker vi jo øl og snaps til alle disse sammenkomster, men hvad nu hvis man bedre kan lide vin?

Julemaden stiller krav til vinen
Man kan sagtens finde skønne vine, der kan erstatte øllen med lidt omtanke og forståelse for de ret barske smagsmæssige vilkår, julemaden stiller.
Fedt, syre, sødme, fylde, fisk, kød, syltede noter og alt muligt andet i en stor pærevælling… Kort sagt er julefrokosten hverken nem for din mave eller din vin!
Hvis du vil gøre det nemmere for dig selv, din mave og i særdeleshed din vin, så kunne du jo som vært, vælge at skifte de helt traditionelle juleretter ud med en omgang luksus tapas eller andet lettere mad. Jeg er sikker på, at dine gæster også vil nyde en lille pause fra alt det tunge.

Hvilke vine passer til julefrokosten?
Vælger du at holde julefrokost med andet end julemad, kan du rutineret åbne dine normale yndlings allround vine uden det store hokus pokus, men hvad gør du, hvis du enten ikke selv er vært og dermed kan bestemme menuen, eller hvis du er inviteret ud og ej heller helt selv kan styre, hvad der serveres? Det nemme svar er champagne!

Først og fremmest er det festligt, og champagne har bobler ligesom øl! For det andet vil din flaske champagne helt sikkert fremkalde misundelige blikke fra dine medgæster, så husk et par ekstra flasker for at være sikker på ikke at løbe tør halvvejs. Det er især forbudt med champagne ;-) …

Rent teknisk fungerer en champagne, eller anden seriøs og struktureret mousserende vin, godt sammen med julemaden, da dens syre og bobler renser munden for fedt og kraftige smage. Dens fylde og kompleksitet matcher selv frikadeller og lun leverpostej, og dens rene frugt og stringens stiller den i en neutral position over selv silden! Silden er den sværeste makker for enhver vin, så vent måske med vinen, og drik den der ene nødvendige snaps her. Fiskefileten vil svømme forrygende i champagne, og det samme vil de efterfølgende oste.

Alternative bud på vine
Er du ikke fan af champagne, (men hvem er ikke det?), så skal du nok ud i at have et par forskellige flasker med for at favne det hele. Det gode valg kunne være en fed, fadlagret chardonnay, der har syre og personlighed til fiskeretterne, og så en rund, blød og fyldig rødvin til resten. Retter med både syre, sødme og fylde kræver det samme af vinen, så gå efter yngre, saftige og frugtdrevne vine, men med syre og tannin nok til at balancere maden op og rense ud. Tænk her på Grenache-dominerede Rhône-vine, ung tempranillo fra Ribera del Duero, Grenache/Carignan blends fra Priorat eller nogle kraftige, men runde Syditalienere, men husk syren! Det er altså alfa og omega for, at det hele ikke bare bliver sødt og fedt med sødt på! En anden løsning til julefrokosten er at finde oversøiske vine fra Californien, Australien og Sydamerika. Flere amerikanske Zinfandel-vine har det, der skal til, og det samme har mange australske Shiraz-vine og argentinske Malbec. Jeg vil dog altid anbefale at smage på vinen, før du vælger at nyde den sammen med julemaden, for at være sikker på, at den har den rigtige dosis rygrad og syre-sødme, så køb nogle ekstra flasker!

Så alt i alt endnu et stort slag for champagne og alternativ julemad, men også for spændende og velsmagende eksperimenter og nye måder at nyde vin på.