Hvilke vine passer til julen?

Hvilke vine passer til julen?


Julevine til humør og situation
Julen står for døren, og med den følger hyggestunder med familie og venner og masser af julemad. Som regel drikker vi også flere og bedre vine i julen, hvor der endelig er tid til nydelse, fordybelse og afslapning efter et helt års arbejde, udfordringer, beslutninger og almindelig travlhed. Men hvilke vine passer egentlig til julen?

Ofte tænker vi kun i rødvin på dette tidspunkt af året, især de helt tunge, koncentrerede skyts, der kan spille op til den ditto smagspakkede julemad. Jeg vil dog her virkelig slå et slag for, at man også tænker i andre farver og stilarter, for vi drikker jo ikke kun vin under selve julemåltidet. Jeg tænker altid mindst ligeså meget i selskab, humør og situation, som i mad-match, når jeg vælger, hvilken vin jeg har lyst til at åbne. Så selv til julemaden vil jeg altså vove at opfordre jer til at prøve noget andet end den typiske Amarone.

Prøv noget andet end Amarone
Helt personligt får jeg meget nemt for meget af Amarone, især sammen med den ditto søde, kraftige og smagsintense julemad. For mig bliver det simpelthen tungt med tungt på. Der findes helt klart Amaroner og Ripasso-vine i den mere velafbalancerede og syrefriske stil, men jeg hælder dog mere til Rhône-vine, især Chateauneuf du Pape, eller en smuk Grenache-baseret Priorat-vin. Her er der samme power som i Amarone-vinene, men mere syre, tannin og som regel mindre sødme, uden at vi på nogen måde taler om lette vine.

Når jeg får trang til noget helt andet og stadig spiser rester af and og kalkun, så tyr jeg til oversøisk Pinot Noir! Kig efter Central Otago i New Zealand, Oregon State (USA) eller Australien, herfra især Mornington Peninsula, Geelong, Yarra Valley, Tasmanien og Mount Lofty Ranges. Disse er ofte storslåede vine med masser af frugt, saft og kraft, men samtidig fløjlsagtige, finessedrevne og vanvittigt vanedannende med deres charme.

Champagne og hvidvine går også i julen!

Når jeg ikke lige har julemad på tallerkenen, så er der meget ofte champagne eller hvidvin at finde i mit glas i juletiden. Det virker så dejligt let og forfriskende, og gode bobler løfter altid stemningen og tilfører et strejf af en lækker luksusfølelse til enhver situation. Jeg nyder tillige ofte champagne eller en anden seriøs mouserende vin som f.eks. Franciacorta til julefrokosterne. Læs evt. mere om det her, hvis du trænger til en pause fra juleøllen!

Hvidvinene bliver ofte skænket i tide og utide – især før måltider, under madlavningen og ligeledes efter middagen, når hele verdenssituationen skal vendes og man bare har lyst til noget lidt mere friskt! Det er selvsagt ikke terrasevin-agtige hvidvine, jeg kaster mig over i julestunderne, da vejr og situation kalder på lidt mere pondus og substans. Jeg elsker store, tørre Riesling-vine fra både Tyskland og Østrig, fra sidstnævnte også Grüner Veltlinere og så kommer jeg jo ikke udenom Chardonnay, som i nærmest alle former har et stort sted i mit hjerte. Desuden står der ofte Bourgogne, Chablis, USA eller New Zealand på etiketten i juledagene hos mig.

Den kære portvin er jul på flaske
Sidst, men absolut ikke mindst så er jeg en total sucker for god portvin! Der findes ikke noget mere julet for mig… Det er ren luksushygge på flaske!
Der er for mig ikke nogen vin, der kan fortælle mig en hel historie i duft og smag som en portvin. Jeg kan blive helt og aldeles opslugt og forsvinde ind i dette sensuelle univers af moden frugt, krydderier og smagsdybde. For mig er portvin, især en Colheita med lidt alder, den ultimative meditationsvin til de sene juleaftener, når jeg kigger tilbage på det forgangne år og ser frem til det nye!