Bordeaux området

Bordeaux 2016


Den årlige folkevandring til Bordeaux
Så er det igen det tidspunkt på året hvor Bordeaux flokkes af horder af blåtandede vinjournalister og indkøbere fra hele verden. De indtager både øst- og vestbredden af denne verdensberømte vinregion, hvert år i starten af april, hvor de kører fra slot til slot for at smage på den nye årgang. Vin der på dette tidspunkt er blot et halvt år gammel og stadig ligger på fad. Der kommer til at gå et godt stykke tid inden disse vine tappes på flaske og endnu længere inden de når vinglassene rundt omkring i verden.

Men de bliver allerede solgt nu i deres helt infantile stadie. Et par uger efter disse en primeur smagninger, når journalister og indkøbere igen har forladt regionen og afgivet deres vurdering af årgangens vine, beslutter slottene sig for en salgspris og byder de første partier af vine til salg. Priserne er baseret på årgangens kvalitet generelt, slottets pris-historie, men i høj grad også på vurderingerne fra de berømte og berygtede journalister og vinmagasiner som Wine Advocate (Robert Parker), Wine Spectator og James Suckling.

Vinene bydes til salg i flere partier, eller tranchés som de kaldes på fransk. Dette er for at teste markedet og priserne reguleres efter udbud og efterspørgsel for de efterfølgende partier, der herefter frigives. Slottene sælger i langt de fleste tilfælde ikke vinene direkte til hverken importører eller forbrugerne rundt omkring i verden, men til de lokale vinkøbmænd, negociants på fransk.

Investeringsobjekter fra La Place
Bordeaux har sit helt eget og ganske unikke handelssystem kaldet La Place de Bordeaux, der har stået for langt størstedelen af handlen med disse vine i mange år. Mange af vinene vil blive videresolgt op til flere gange, inden de overhovedet er sat på flaske. For mange af disse vine er rene investeringsobjekter – og her taler vi om en god portion af verdens absolut dyreste vine.
Navne som Château Lafite, Latour, Mouton og Margaux kan få en vinelsker til at få både stjerner i øjnene og imaginære lommesmerter, for dette er om end meget dyre vine! Kigger vi på priserne på nogle af de seneste årgange af for eksempel Château Latour, så koster en flaske af årgang 2010 nemt 10.000 danske kroner i handlen, og de bedste årgange fra de bedste slotte bliver kun dyrere med alderen.

Der produceres enorme mængder vin i Bordeaux, og blot en lille procentdel af den samlede produktion bliver investeringsobjekter. Der hersker et ganske særligt forhold imellem slotte og venskaber, der ofte går mange år tilbage. Reelt set hjælper det jo slottene med at finansiere det næste års høst, da de ofte køber hele årgangen op, hvad end den er god eller ej.

Hvordan smager vinen?
Hvordan er så den årgang som slottene så småt begynder at sætte til salg i disse uger? Årgang 2016 var en god årgang – rigtig god endda! Jeg tilbragte selv 5 dage i Bordeaux under en af primeur-smagningerne og nåede igennem godt 1200 vine.
Mange vil spørge, hvordan man overhovedet kan smage på så mange vine om dagen. Om man i det hele taget kan smage forskel, og om disse helt unge, ufærdige vine egentligt smager godt? Svaret er, at man lærer at blive meget effektiv til at spytte ud. Man kan godt smage forskel, men det har taget mig mange år at lære at kunne bedømme disse helt unge vine. For reelt set bedømmer man deres potentiale. Man skal kunne vurdere, hvor gode disse vine bliver når de engang er klar til at komme på flaske, samt hvor godt deres lagringspotentiale er. For Bordeaux er i høj grad vine til kælderen – eller til banken! Man kigger blandt andet efter struktur, balance, kompleksitet, personlighed, kvaliteten af tanniner og frugt. Selvom man måske ikke skulle tro det, så kan de faktisk smage helt fantastisk selv på dette tidspunkt.
Især årgang 2016 er allerede nu ret så lækker, hvilket i den grad gjorde mit smage-maraton mere fornøjeligt i år end så mange gange tidligere. Fine afrundede tanniner, perfekt moden frugt, god friskhed, elegance fremfor ren power. Ja, en ret klassisk årgang om man tør skrive det! Dette er selvfølgelig en hel generel beskrivelse, og der er selvsagt vine, der smagte virkelig ubehageligt. Andre var pakket med muskler fordi det givne slot har valgt denne stil trods årgangens tendens til elegance. Jeg er ikke den eneste, der var ganske fornøjet over 2016, og det ses tydeligt i de point, de store journalister har belønnet årgangen med – noget der også kommer til at afspejle sig i de priser, slottene kommer ud med. Men fordi markedet for Bordeaux ikke er det varmeste i disse år, og flere af de sidste årgange har været mindre gode, så har mange, både negocianter og indkøberne, deres kældre fulde og har brug for at tjene hurtige penge. Så vi kan kun håbe på, at dette får dem til at holde priserne på et rimeligt niveau trods årgangens kvalitet!