Bourgogne

Bourgogne – højborgen for Pinot Noir & Chardonnay


Bourgogne! Bare navnet kan frembringe drømmende blikke og akut vintrang hos mange vinelskere. Denne klassiske, nordfranske region er hjemsted for nogle af verdens mest kendte og dyreste vine. Samtidig er det en af de ældste franske regioner og et af de sværeste steder at fremstille topvine grundet det marginale klima.

Bourgognes druer
I Bourgogne arbejder man grundlæggende kun med to druesorter; henholdsvis den hvide Chardonnay og den røde Pinot Noir. Det i sig selv sætter visse grænser, da man har langt mindre fleksibilitet i udfordrende årgange, modsat regioner hvor man må bruge en lang række forskellige sorter, der modner forskelligt afhængigt af vejret. Her har man kun sin ene, maks. to sorter afhængig af producent, og må skabe det bedste, man nu kan, med det man har – om så vejrguderne er med én eller ej!

Regionens områder
Overordnet kan regionen deles op i flere hovedområder; Chablis mod nord og på grænsen til Champagne, dernæst Côte d'Or som igen opdeles i Côte de Nuits og Côte de Beaune. Allerlængst mod syd kommer Côte Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Koncentrationen af berømte vine kommer dog fra Chablis, Côte de Nuits og Côte de Beaune.

Chablis anses ofte som sin helt egen region og ikke som en del af Bourgogne, om end den rent geografisk er det. I Chablis arbejder man udelukkende med Chardonnay-druen og primært på meget kalkholdige jorde, der indeholder Kimmeridgian kalksten, som blev skabt tilbage i Juratiden. Chardonnay giver på disse kalkholdige og kølige bakkedrag et helt unikt udtryk, der for mange er indbegrebet af mineralsk vin. Når druen håndteres af nogle af regionens dygtige hænder, er resultatet klassiske vine med masser af syre, struktur og lagringspotentiale.

Bevæger vi os sydpå, kommer vi til Côte de Nuits og dermed nogle af de dyreste vinmarker i verden… Eksempelvis de legendariske Cru’er omkring byerne Chambolle-Musigny, Nuits-St-Georges, Vosne-Romanée og Gevry-Chambertin. I denne midterste del af Bourgogne er det den røde Pinot Noir, der hersker og står bag nogle af de absolut dyreste vine fra producenter som Domaine de la Romanée-Conti, Roussseau og Liger-Belair. Områdets marker er som oftest splittet op i mindre parceller, der hver ejes af flere producenter, og der er en enorm forskel på kvalitet og stil på vinene – endda fra samme mark! Desuden spiller vejret en enorm rolle for modenheden og kvaliteten af Pinot Noir, så det er virkelig vigtigt at kende ikke blot producent – men også årgang.

Udover de helt dyre Grand Cru vine, findes der også mange, og stadig meget dyre, Premier Cru vine og så de mere opnåelige village og estate vine. I de bedre årgange kan man være heldig at finde mange uslebne diamanter i de mindre kendte satellit-kommuner og byer som Morey-Saint-Denis, Marsannay og Fixin.

Syd for Côtes de Nuits finder vi Côtes de Beaune, hvor der er plantet både Chardonnay og Pinot Noir. Det er her, vi finder de helt store, berømte og ligeledes meget dyre hvide Bourgogner fra Meursault, Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet, der som sine røde fætre fra top-markerne i Côte de Nuits kan være helt umulige at komme i nærheden af rent økonomisk.

Her gærer og lagrer man ofte på nye små egetræsfade på 228 liter, der er helt unikke for Bourgogne og kaldes ”piéces”. Chardonnay opnår her mere modenhed end i Chablis og dette, kombineret med de nye fade og en mindre kalkholdig jordbund, giver basis for nogle helt sublime smøragtige, runde, cremede og helt storslåede eksempler på Chardonnay, som helt berettiget opnår astronomiske priser. Her findes dog også mere prisvenlige vine, både røde og hvide, fra Premier Cru og Village klassificerede marker samt estate vine.

I Côte Chalonnaise og Maconnais finder vi ligeledes både hvid- og rødvine, men generelt produceres der mindre spændende vine og i større mængder, ligesom omfanget af topvine er mindre end i de ovennævnte områder. Når det er sagt, findes der selvfølgelig producenter, som er værd at kigge nærmere på. Her er det især vine fra de mindre kendte byer som Pommard, Santenay, Volnay, Saint-Aubin og Auxey-Duresses. Beaujolais er en historie for sig selv både med hensyn til druesorter og produktionsmetoder.

Unik historie og kulturarv
Alt i alt er Bourgogne noget særligt – og en af de mest magiske og mytiske regioner på kloden. Her har man produceret vin siden cisterciensermunkene styrede regionen for godt 2000 år tilbage. Imponerende nok blev flere af nutidens mest berømte marker allerede dengang identificeret som de bedste og indhegnet med solide stenmure, der står den dag i dag og vidner om den helt unikke historie og kulturarv, som findes i denne storslåede, klassiske region.

Vinene i Bourgogne har deres eget klassificerings system under det franske AOC regelsæt, som du kan læse mere om her (link til klassifikationer i Frankrig)