De mest almindelige druesorter for danske forbrugere

Druesorter – Find dine favoritter

Langt de fleste vine, der er på hylderne i vores supermarkeder, er lavet på en mindre gruppe af druesorter. Der findes mere end 10.000 forskellige sorter i verden. De fleste af disse er hybrider, kloner og krydsninger mellem hinanden, der er tilpasset deres grosted. Så hvorfor er det kun ca. 10 af disse vi oftest ser på hylderne og etiketterne?

Først og fremmest er disse sorter af højere kvalitet – det er altså nemmere at lave gode vine på dem. Dernæst er det ganske simpelt sorter, der passer til dyrkning i forskellige lande og regioner, og så er det disse sorter, der giver vine vi over en bred kam kan lide.

Det giver god mening at lære sine yndlingssorter at kende og undersøge hvilke vine, der er lavet på disse druesorter, da det ikke altid fremgår af etiketten – især ikke i Europa. Oversøiske vinhuse er generelt bedre til at nævne sorten direkte på etiketten. Kan man lide Chardonnay fra Chile vil man som oftest også kunne lide hvid Bourgogne. 

Her kommer nogle af de mest kendte sorter på det danske marked:
 
Hvidvine
Chardonnay: Chardonnay er druen bag både Chablis, hvid Bourgogne og utallige varietale vine – og så er den hovedspiller i Champagne. Chardonnay er en af de mest alsidige og elskede hvide druesorter af alle. Den har en unik tilpasningsevne og kan derfor plantes mange steder. Den ændrer udtryk med klima, jordbund og vinmager, men er forholdsvis nem at producere højkvalitets-hvidvine af, der er fyldige og frugtdrevne. Modsat de fleste andre hvide sorter, så fungerer den også godt sammen med egetræ. 
 
Sauvignon Blanc: Nogle vil kalde den en modedruen fra New Zealand, men den stammer faktisk oprindeligt fra Frankrig, hvor vi finder den mange steder – især i Bordeaux, Sancerre og Puilly Fumé, hvor den indgår i nogle af landets bedste hvidvine. Aromatisk varierer den lidt afhængigt af grosted, men den er altid meget karakteristisk med sin stikkelsbær, hyldeblomst, asparges og grønne græsduft og markante saftige syre.
 
Riesling: Den altdominerende drue i Tyskland, hvor den står bag både monumentale tørre vine, men også charmerende halvtørre udgaver – og så de über-intense søde dessertvine. Den bruges endda også i mousserende vin! Riesling er en af verdens mest alsidige sorter, når det kommer til stilarter, men den trives bedst i køligere klimaer. Typisk Riesling har masser af mandarin, fersken og æblenoter og altid klar vibrerende syre.
 
Pinot Gris/Pinot Grigio: Denne druesort findes mange steder rundt omkring i verden i dag, men oprindeligt brillerer den i Alsace og Norditalien. Den har typisk en eksotisk rund frugt og venlig syre. 
 
Rødvine
Cabernet Sauvignon: Dette er nok den mest kendte røde druesort. Cabernet Sauvignon står bag størstedelen af venstrebreds Bordeaux og Californisk top-vin, men den har også en ypperlig tilpasningsevne og står bag nogle af verdens største vine fra Australien, Italien, Chile og Argentina. Vinene er kendetegnet ved sin mørke bærfrugt med masser af solbær, sine kraftige tanniner og mørke væsen. 
 
Merlot: Merlot er Cabernet Sauvignons charmerende makker og derfor optræder de også ofte i blends sammen. Merlot dyrkes ligeledes over næsten hele verden, og har altid en rødere frugt, og lidt lettere struktur. En af de mest charmerede frugtdrevne røde sorter og hovedspilleren i St. Emilion. 
 
Syrah/Shiraz: Druen bag både det nordlige Rhone-distrikts storheder og det australske distrikt Barossa Valley – og så indgår den i et hav af blends over hele verden. Syrah kendetegnes ved mørk tæt frugt, lakridsnoter, polerede tanniner, struktur og ofte masser af saft og kraft med sin forholdsvis høje alkoholprocent – især i Australien. 
 
Zinfandel: Californiens nationaldrue, men den kommer faktisk fra Kroatien, hvor den ligeledes står bag nogle af landets mest spændende vine. Zinfandel er typisk saftig, rund, meget frugtig og med venlige tanniner. En crowd pleaser med masser af kraft og frugtsødme. 
 
Nebbiolo: Kongedruen der står bag både Barolo og Barbaresco, men ikke rigtig findes andetsteds i verden. Den brillerer i sin hjemegen Piemonte med sin ranke majestætiske struktur, markerede tanniner, duft af roser, tobak og tjære – og et uendeligt lagringspotentiale. 
 
Sangiovese: Nok den mest kendte Italienske druesort og hovedbestanddelen i Chianti og Brunello. 
Det er en drue med både syre og tanniner – og den producerer ofte drikkevenlige vine med masser af kirsebærfrugt og cedertræ.
 
Pinot Noir: Her er Primadonna-druen over alle! Pinot Noir er svær at dyrke, men når det lykkes skaber den nogle af verdens mest storslåede og elegante vine. Særligt i Bourgogne, hvor den står bag alle rødvine. Den har også fundet hjemsted i bl.a. New Zealand og Oregon State, hvor den ofte har et mere modent udtryk. Den dyrkes i dag over næsten hele verden, men det er meget svært at kopiere dens sublime udtryk i Bourgogne. Elegance, skønhed, kompleksitet og lagringspotentiale. 
 
 
 
Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om websitets cookies