Druen Sauvignon Blanc

Druen Sauvignon Blanc


Sauvignon Blanc er en drue, man enten elsker eller hader, og den deler i den grad vandene mellem vinjournalister! Man bliver nærmest set ned på, hvis man kan lide den i professionelle vinkredse, men druen nyder stor popularitet hos almindelige vinelskere kloden rundt. Så hvad er den for en størrelse og hvorfor er den så speciel?

En global spiller
Oprindelig kommer druen fra Bordeaux i det sydvestlige Frankrig, hvor den også stadig er meget udbredt. Her udgør den en del af både de søde og tørre hvide vine, hvor den oftest danner partnerskab med Semillon. Desuden optræder den i kendte hvide vine fra Loire – blandt andet Sancerre og Pouilly-Fumé. Navnet ”Sauvage” betyder vild på fransk, mens ”Blanc” betyder hvid. Med andre ord er vinen den ”vilde hvide”.

Trods de franske rødder finder man Sauvignon Blanc plantet overalt i verden fra New Zealand over Europa til Argentina, hvoraf den førstnævnte er den mest udbredte i Danmark. Sauvignon Blanc blev plantet i New Zealand så sent som i 1973, men har efterfølgende gået sin sejrsgang globalt. Af samme grund er Sauvignon Blanc den mest plantede sort i New Zealand, hvor den udgør 58 % af den totale produktion og imponerende 85 % af den totale vineksport. Sauvignon Blanc var og er altså druen, der satte New Zealand på det vinøse verdenskort og står bag utallige højt præmierede vine.

Successen om New Zealand og Sauvignon Blanc er historien om et stykke imponerende markedsføringsarbejde, en meget målrettet strategi og styring af kvalitet. Der findes nærmest ikke dårlige Kiwi Sauvignon Blanc, som de hedder i daglig tale, de eksporteres i hvert fald sjældent og netop dette har været med til at skabe den dybt imponerende eksporthistorie, vi har været vidne til de sidste 20-30 år.

To meget forskellige stile
Men hvad er det så, der gør, at der er så delte meninger om Sauvignon Blanc? Det er dens særegne aromatiske profil og markante syre. Rent duft- og smagsmæssigt findes der nemlig mange afskygninger af Sauvignon Blanc, og man taler derfor i dag om en fransk stil eller old-world-style, overfor en new zealandsk stil eller new-world-style.

Den primære forskel er modenheden, hvor old-world-style kan være en barsk oplevelse! I helt ekstreme tilfælde dufter og smager de umodent grønt, ligesom de har en meget høj og barsk umoden syre. Tilmed har de ofte noter af ikke blot hyldebær- og stikkelsbærbusk, men også kattetis! Ja, det er rigtigt nok! Den noget særegne duftnote, som skyldes stoffet pyrimidin, kommer især til udtryk når sorten dyrkes i koldere regioner som Loire og Bordeaux, og det er denne duftnote, der sammen med den grønne syre og flintede mineralske noter skaber de regulære Sauvignon Blanc-hadere. Det skal dog siges, at man i disse regioner også finder storslåede vine uden ovenstående særlige kendetegn!

Heroverfor er new-world-stilen ovre i et helt andet duftunivers og en meget mere venlig syre. Mange Kiwi Sauvignon Blancs er præget af tropiske frugter med bunker af passionsfrugt, hyldebærsaft, grøn mango, kiwi og limeskal. De er altså noget mere frugtige og meget aromatiske, og det er nok det, der har gjort denne stil så populær. Groft sagt er det næsten som ”vinsaftevand”, da de er virkelig nemme at drikke!

Mellem disse to yderpoler finder vi en hel masse mindre ekstreme eksempler og mange flotte vine, der appellerer til de fleste vindrikkere. Sauvignon Blanc har også en flot evne til at udtrykke terroir og de helt store vine kan have et vidunderligt mineralsk udtryk. Alt i alt en meget spændende sort – så hvis du har fået en af de hårde grønne vine på en rejse i Frankrig og derfor har vendt sorten ryggen, skulle du prøve at give en new zealandsk-udgave chancen. Det kan meget nemt være, at du så går fra Sauvignon Blanc-hader til Sauvignon Blanc-elsker!

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om websitets cookies