Foråret kommer

Foråret kommer!


Selvom vinbønderne har travlt i sensommeren og efteråret, er der også nok at se til i disse måneder – såvel i markerne som i kældrene og salgskontorerne. Forårets indsats er nemlig af afgørende betydning på flere måder.

Markerne summer af forår og aktivitet
I markerne er vinterbeskæringen veloverstået og saftstigningen i fuld gang. Vinstokkenes første knopper er synlige, og man kan virkelig mærke, at markerne er ved at vågne efter vinterdvalen! Ikke desto mindre overrasker det mig hvert år, hvor hurtigt en vinstok gror! Det er en af de mest energiske planter, jeg kender, og man kan se den gro fra den ene dag til den anden. Snart er de første lange skud fremme og med disse venter den første forårsopgave for bonden. Skuddene skal nemlig styres i den rigtige retning og vikles om espaliererne i markerne. Desuden skal nogle af skuddene trimmes, så man beholder det helt rigtige antal klaser, man ønsker. Jo flere skud, jo mere bladhang og dermed også flere drueklaser. Et højt antal klaser kan dog resultere i mindre smagskoncentration, så det er med at finde den helt rigtige balance mellem kvantitet og kvalitet.

Udover trimningen er foråret også tidspunktet, hvor de konventionelle producenter begynder at sprøjte markerne for at undgå, at der går utøj og meldug i de nye, fine skud.

De nye vine er på vej
Foruden arbejdet i marken er der også stor aktivitet i kældrene. Her skal man nu i gang med at sætte de første vine fra sidste års høst på flaske. Gæring, stabilisering og eventuel fadlagring er ovre, og de fleste hvide- og de første lettere rødvine er klar til at komme videre ud i verden, hvoraf nogle snart er at finde på de danske butikshylder.

Før aftapning skal de endelige blends dog besluttes og færdiggøres, og denne proces kan være et større puslespil. Det kan være druer af forskellige sorter eller fra forskellige steder, der skal blandes. Desuden er langt de fleste vine sammensat af flere forskellige tanke eller tønder, ligesom druerne kan komme fra forskellige fade og gæringer. Alt sammen noget der kræver vision og stor ekspertise fra vinmagerens side for at skabe det helt rigtige resultat, som du snart kan nyde i dit glas!

Travl periode på alle fronter!
Samtidig med aktiviteterne i mark og kælder er foråret også tidspunktet for alle de store vinmesser i Europa. ProWein i Düsseldorf er netop overstået og snart følger Vinitaly i Verona. På disse messer præsenterer producenterne deres nye vine, ligesom de mødes med eksisterende og nye importører og distributører fra hele verden. ProWein i Düsseldorf tæller mere end 6.300 udstillere fra omtrent 60 nationer. Alle verdens kendte vinregioner er præsenteret, og man kan smage på vine fra næsten 400 forskellige regioner! I år har der været ca. 55.000 besøgende, hvoraf hele 1000 var vinjournalister, så messerne er ikke blot en mulighed for at finde nye kunder, men også en anledning til at mange af verdens vigtigste journalister får smagt ens vine!

Alt i alt er foråret altså en meget hektisk, men også positiv periode for vinproducenterne. Starten på et nyt år, i mark, i kælder og kommercielt!