Franciacorta

Tema om mousserende vine - Franciacorta

Det er altid skønt med et sprudlende glas mousserende vin. Af og til kan det dog være svært at kende forskellen på de brusende vine, såsom Cava, Champagne, Prosecco, Crémant og Franciacorta – og det evige spørgsmål, om Champagne virkelig er den bedste mousserende vin, der findes? Både Franciacorta og Crémant produceres på samme måde som Champagne – oftest også på samme druer. Men er den italienske Franciacorta et godt og billigere alternativ til ægte Champagne?

Italienske bobler af høj kvalitet

Franciacorta er en DOCG-klassificeret vinregion i det centrale Norditalien, der ligger imellem Verona og Milano i en underregion af Lombardiet. Under navnet Franciacorta må mousserende vin kun produceres efter den traditionelle metode - og kun med druerne Chardonnay, Pinot Noir og dertil op til 50% Pinot Blanc (som også er en tilladt drue i Champagne). Franciacorta har en forholdsvis kort historie, der først startede i 1961. Den første vin var udtænkt af vinhuset Berlucchi, der stadig i dag er en kendt producent i området. Berlucchi’s succes inspirerede en række dygtige iværksættere fra især Milano til at investere i området og anlægge marker og gårde med henblik på produktion af mousserende vine i høj kvalitet.

Strenge krav til produktionen

Franciacorta, der styres af det lokale råd, valgte fra starten at lægge sig tæt op ad Champagne ved et kompromisløst fokus på kvalitet. Dette gøres blandt andet gennem stramt regulereret høstudbytte, beplantningstæthed, presningsmetoder, tilladte druesorter – og bestemmelse af lagringstid i flasken inden fjernelse af bundfald (degorgering) og frigivelse til salg. NV Franciacorta har ligget i minimum 18 måneder til 25 måneder i vinbeholderens bundfald – også kendt som bærmen - inden den frigives. Til sammenligning ligger årgangsvine minimum 30 til 37 måneder, mens Riserva-vine ligger minimum 60 til 67 måneder i alt.

Man anvender betegnelsen Satén om særlige vine, der ligesom Champagnes ”Blanc de Blancs” betyder, at vinen er lavet 100% på hvide druer - hér Chardonnay og Pinot Blanc – som skal lagres i minimum 24 måneder. Der findes også en Rosé udgave, som skal indeholde et minimum af 25% Pinot Noir, maksimalt 50% Pinot Blanc og resten Chardonnay, der lagres i samme tidsomfang som Satén.

Sødmegraderne følger EU’s regler, og langt de fleste Franciacorta frigives som Brut vine med et maksimalt restsukkerindhold på 12g/l. Der er altså forholdsvist stramme krav til kvaliteten i produktionen – og dét kan smages.

Forskelle og ligheder med Champagne

Størstedelen af markerne ligger på en jordbundstype, der minder en hel del om Champagne-regionens. Begge steder er kendt for en mineralrig topjord af kalkholdigt ler, grus og sand – med en undergrund af kalkstenklippe. Kalkjorden giver druerne en god syre med en fokuseret og ren frugtsmag, hvilket er essentielt, når man producerer mousserende vine i topklasse. Dog vil mange Franciacorta-vine på grund af det mildere klima have en rundere og blødere syre generelt. Vi taler smukke, koncentrerede, cremede og yderst veltillavede mousserende vine, der over en bred kam er lidt ”venligere” end mange Champagner – uden på nogen måde at være søde.

Rent smagsmæssigt er mange Franciacorta-vine meget nær Champagne – og de er absolut værdige alternativer. En god Franciacorta er, grundet de strenge kvalitetskrav og lagringstiden, ikke billig, men som regel et godt stykke under Champagne – i hvert fald endnu. For Franciacorta spås en strålende fremtid. Salgstallene går også i den helt rigtige retning, hvis man spørger områdets producenter. 

 

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om websitets cookies