Hvad drikker Marie von Ahm juleaften

Hvad drikker Marie von Ahm i julen?


Der er i dag præcis 10 dage til juleaften, og jeg sidder på mit kontor i Spanien med udsigt over Middelhavets palmer og solskin, og julen synes på en måde stadig langt væk. Men jeg ved, at i det sekund jeg boarder mit fly nordpå om nogle dage, vil julestemningen indfinde sig med det samme. Jeg elsker julen! For mig er det de smukkeste dage på året sammen med min elskede familie, ja det er næsten som om, at det betyder mere og mere for mig, jo flere år jeg har boet i udlandet.

På indkøb efter julevin
Hygge sammen med min familie er altid lig med god mad og vin – og det er som regel min far og jeg, der har ansvaret for at købe årets julevine. Først og fremmest sikrer vi nogle gode flasker hvidvin til indkøbslisten! Ja, jeg ved godt, at det er vinter, og at julemaden kalder på rødvin, men jeg er stor tilhænger af et hyggeligt glas hvidvin med min mor i de sene aftentimer, til frokost, under madlavning og som aperitif. Det er som om, det bringer sommeren lidt tilbage og føles let og forfriskende mellem de tungere kulinariske juleskyts.

Det skal være hvidvine, der kan stå alene, og som samtidig har korpus nok til at kunne gå til lidt snacks og frokostretter, så jeg plejer at købe et par forskellige flasker. De skal have både fylde, syre og personlighed, så jeg ender oftest med nogle flasker Chablis, et par Sauvignon Blanc fra New Zealand og lidt Østrigske Grüner Veltlinere.

Champagne-sus og Franciacorta
Når julens hvidvine er i hus, skal vi selvfølgelig også have nogle flasker Champagne eller Franciacorta. Man må aldrig gå ned på bobler – og der er ikke noget værre end at stå i en wine-emergency!

De store majestætiske og dyre Champagner gemmer jeg som regel til nytårsaften, så i juledagene er det typisk gode basis-cuveér fra nogle af de kendte huse, og så krydrer jeg med nogle nye og ukendte flasker for at udvide min vinøse horisont. I år kommer jeg helt sikkert til at støvsuge markedet for Franciacorta for at se, om der er kommet nye spændende ting derfra.

De modne røde vine
Derefter kommer turen til de røde vine, og her skal vi selvfølgelig allerførst finde vinen til juleaften. Hjemme hos den Ahm’ske familie spiser vi farseret kalkun med traditionelt tilbehør som rødkål, brunede kartofler og nedkogt skysauce, så det skal være en vin, der kan klare både syre, fedme, sødme og kraft. Jeg er ikke den store tilhænger af meget alkoholiske vine – og slet ikke hvis det kombineres med overmodenhed og sødlige noter, så jeg holder mig fra den typiske Amarone.

Jeg er ikke god til vine, der nærmest er et måltid i sig selv. For mig handler det om balance og kompleksitet frem for tyngde. Derfor ender vi ofte med en australsk Shiraz med lidt alder, eller en Châteneuf-du-pape. Det er kraftige og modne vine, der kan stå distancen overfor julemaden - men også vine med nok tannin og syre til, at de indbyder til endnu en skål og endnu en bid mad.

Dansk kirsebærvin til dessert
Til de andre dage snupper vi også nogle flasker oversøisk Pinot Noir fra enten Oregon State eller New Zealand, og så havner der også altid lidt Brunello i kurven. Til risalamanden skal der en ganske særlig ting i glasset i år – og den er dansk! Det er selvfølgelig en af de forrygende kirsebærvine fra Frederiksdal! De er ganske imponerende, og så passer de bedre end alt andet til den klassiske juledessert.

Fra de samme hylder kommer jeg også ofte til at snuppe en god flaske Colheita Portvin med til de stille stunder for mig selv under stjernerne, når resten af familien er gået i seng. Jeg elsker at sidde for mig selv og tænke tilbage på det forgangne år og ikke mindst se frem til det nye, mens jeg nyder at kunne glemme kuffert og pas for et par dage og bare være.

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om websitets cookies