Hvidvin og ost

Hvidvin og ost – det perfekte makkerpar!

Langt de fleste vælger at åbne en rødvin til ostebordet, også selvom at hvidvinen faktisk ofte er et meget bedre match! Frugten og syren i hvidvinen virker nemlig ”rensende” efter man har spist en fed ost, hvorimod mange rødvine får en mere metallisk smag.

Kombinationen af rødvin og ost bunder mere i tradition end velsmag, men hvis man gerne vil holde fast i rødvinen, så kombinér helst osten med lette, runde og friske rødvine. 

Find den rigtige kombination 
Når vin og ost skal kombineres, så er det vigtigt først at finde osten, og derefter finde vinen, der passer til. Det er ofte bedre at vælge 2-3 højkvalitetsoste end ”blot” en helt masse forskellige. På denne måde kan man, ligesom når man kombinerer anden mad med vin, få de mere kontrastfyldte og komplimenterende smage frem. Prøv f.eks. en ekstra fed ost sammen med en frisk syreholdig vin – eller en fyldig, nøddeagtig ost sammen med en fyldig, nøddeagtig vin.  

Husk også at tænke i intensitet og koncentration, da meget kraftig ost nemt kan overdøve en meget let vin – og vice-versa. Samtidigt kan det være en god idé at tænke over alder på både vin og ost. En ung frisk ost passer ofte bedre til unge, friske og frugtdrevne vine – og en moden ost til en moden, afrundet vin. 

For at remse op, kan man sige, at grundprincipperne for det perfekte match er som følger:

  • Match med smags intensitet – og husk sammenhængen med alder.
  • Husk tanninerne! En kraftig rødvin med meget garvesyre passer flot til en moden hård og fed ost, men smager direkte metallisk med yngre oste. 
  • Salt elsker sødme.
  • Tekstur: komplimentér eller find kontrasten
  • Det, der vokser sammen, passer sammen! Oste passer som regel til vine, der dyrkes samme sted som der, hvor osten stammer fra.
  • Tænk i tilbehør som frugt/marmelader og nødder for yderlige nuancer, der kan højne ost-vin matchet til yderligere raffinement.
Det allerbedste er at lave en lille test ved at smage på osten uden vin – og derefter prøve den valgte vin sammen med osten. Det kan være en ganske fornøjelig leg at finde det bedste match, og jeg kan kun anbefale måske at åbne 2 forskellige vine til 2-3 forskellige oste og så ellers smage sig frem.

Her er en lille guide, der kan give dig endnu mere indsigt i, hvilke druer og oste, der passer sammen:

Brie, camembert og andre bløde hvidskimmel oste: 
Champagne eller anden tør mousserede. Drue; Pinot Blanc. 

Milde blåskimmel oste som Danablue og Skt. Clemens: 
Tysk eller Østrigsk Auslese eller Beerenauslese. Eller prøv med en demi-sec Champagne!

Kraftige og stærke blåskimmel oste som Roquefort, Gorgonzola:

Sauternes, Barsac og Portvin.

Tørre hårde komælksoste som Parmesan, Pecorino, Primadonna, Comté, Gruyere og Cheddar:

Disse passer faktisk fint med rødvine som Rioja, Chianti og Bordeaux – vælg gerne vine med lidt alder, men prøv også en fed fadlagret Chardonnay. 

Gedeoste: 

Gedeoste passer fantastisk med Sauvignon Blanc. Prøv med Sancerre, Pouilly Fume eller New Zealand. 

Røgede oste: 

Gewürztraminer fra Alsace gerne med lidt sødme. 

Friske oste som Ricotta, Mozarella og Feta:
Chenin Blanc, Pinot Grigio eller en afkølet Beaujolais (rødvin).

Oste-fondue, oste-sauce og retter med smeltet ost: 
En tør tysk eller østrigsk Riesling.