Hvilke bobler skal jeg drikke hvornår?

Hvilke bobler skal jeg drikke hvornår?


Enhver, der læser mine ugentlige blogindlæg, har helt sikkert opdaget min store kærlighed for Champagne og lignende kvalitetsbobler. Hvis jeg kun måtte vælge én vin at tage med på en øde ø, så ville det uden tvivl være en god flaske Champagne – og det skulle være en magnumflaske, selvsagt!

Men hvornår er det optimale tidspunkt, for at åbne de store, dyre majestætiske Champagner – og hvornår er det helt fint med en basis cuvée eller Crémant?

En dejlig øde ø
Når vi taler om øde øer, er det faktisk et perfekt øjeblik at åbne en stor Champagne på. For en stor Champagne kræver og fortjener udelt opmærksomhed – og de rigtige glas. Jeg plejer at sige, at en stor Champagne er ”en stor vin med et strejf af ekstra magi i form af bobler”, og som sådan skal den behandles på samme måde.

Et lille, smalt champagneglas giver slet ikke vinen mulighed for at vise, hvor fantastisk den er. En Champagnes duft kan i sig selv være helt og aldeles berusende smuk, og frigiver på grund af boblerne langt mere duft end en stille vin. Når boblerne brister på overfladen, skydes mikrodråber op til overfladen som i en jet, med et højt indhold af aromastoffer. Man kan reelt sige, at når du dufter til en mousserende vin, så inhalerer du direkte dens essens.

Giv dig tid
Det er samme effekt, vi fremkalder ved at slynge en stille vin i glasset. I mousserende vin gør boblerne arbejdet for os. Så ved at servere i store vinglas, hvor overfladen er stor nok til at kunne frigive duften, kan du i langt højere grad nyde vinen.

Jeg åbner altså de helt tunge skyts, når jeg har gode glas og tid – og ikke mindst opmærksomhed til at hengive mig fuldt ud til magien i vinen.

I festlige lag, eller sent på aftenen, når smagsløg og opmærksomhed er bedøvet, er det helt fint at servere nogle mindre storslåede vine. De skal så absolut stadig være festlige og skønne, men når musikken spiller og selskabet er det vigtigste, er vinen i dit glas blot den væske, der binder det hele sammen og skaber endnu flere smil og dansetrin.

Rosé og cuvée efter 12
Bruger vi nytårsaften som eksempel, så starter jeg aftenen med de store, dyre Champagner og fortsætter middagen med flotte, men mindre ekstravagante vine, da maden let kan virke overdøvende og slører dine sanser. Efter det store midnatsslag står den på gode basis cuvéer, og ofte rosé Champagne. Her skal det være godt og festligt – men eftersom den står på snak og dans frem for seriøs vinsmagning, giver det ikke mening at åbne de dyreste flasker i de sene timer.

Jeg er tydeligvis en inkarneret champagnenørd, men retningslinjerne gælder generelt: Åbn de dyre flasker, når du har god tid, til de rigtige glas og til et selskab, der værdsætter det lige så meget som dig. Når vinen i glasset ’blot’ er et festkrydderi og tørstslukker, så åbn hellere en mindre vin. En anden fordel er, at man så bedre kan tillade sig at fylde køleskabet helt op med Champagne! For allervigtigst er det aldrig at gå ned på bobler, især ikke nytårsaften!