Jordbundstyper

Jordbundens indflydelse på vinen


Når man snakker med vinbønder om deres marker, kan man ikke undgå, at samtalen på et tidspunkt bliver drejet ind på jordbunden. Det er der ikke noget underligt ved, for jordbunden spiller en central rolle for langt de fleste vinproducenter, da den i den grad påvirker den færdige vin.

Helt konkret er der flere facetter i spil. Både jordbundens dybde og vandbinding kan have en betydning, ligesom andelen af organisk materiale, livet i jorden og andelen af sten. Alle disse faktorer har sammen med klimaet indvirkning på vinstokken i forhold til udbytte, syreindhold og modenhed. For eksempel giver en dyb, løs jordbund med god vandbinding og masser af organisk materiale et højere udbytte end en fattig, stenet og tør jord. Hvad angår vinplantens egenproduktion af syre, er denne betinget af jordens surhed. Her får mere basiske jordtyper, som kalksten, vinstokkene til selv at producere mere syre, hvorfor denne jordbund er elsket af mange vinbønder. En god syre skaber balance i vinen i varme regioner og giver et godt lagringspotentiale og netop derfor, er et overvældende antal af verdens berømte vinregioner plantet på lerholdige kalkstensmarker.

Forskellige jordtyper
Grundlæggende kan jordtyperne på verdens vinmarker deles op i seks grupper, der hver især giver vinene et særpræg:

Sandholdige jorde
De sandholdige jorde giver elegante og raffinerede vine med et markant aromatisk udtryk, en let farve og bløde tanniner. Af kendte regioner kan flere topmarker i Barolo nævnes, ligesom den nordlige del af Medoc og Graves i Bordeaux samt Lodi i Californien, men der findes sandholdige marker mange andre steder i verden.

Lerholdige jorde
De lerholdige jorde giver kraftige og fyldige vine med masser af farve og tanniner. Der findes flere slags lerholdige jorde, men særligt de mere kalkholdige jordbunde findes i nogle af verdens mest berømte regioner som Bourgogne, Piemonte, Rioja, Ribera del Duero, Chianti, Napa Valley og Barossa.

Silt-/dyndholdige jorde
Disse jordbundstyper giver bløde og runde vine med en lidt mildere syre. Jordtypen findes i Washington State og Oregon State samt Bordeaux, men her er jorden dog blandet med grus.

Lermuld
Som vi kender den fra Danmark, er lermuld frugtbar, men jordbunden egner sig ikke til produktion af topvine i ren form. Ikke desto mindre kan den give flotte vine, når den er blandet med andre mere fattige jordtyper som i Napa og Sonoma Valley.

Grus/Skiffer/Vulkansten/Granit
Forekomsten af stenelementer i jorden giver først og fremmest en god tilbageholdelse af solens varme, da stenene varmes op i løbet af dagen og overfører varmen til vinstokkene, når solen er gået ned. Samtidig skaber de dræning og fattige jorde, der får vinplanterne til at kæmpe mere, hvilket kan mindske udbyttet. Af kendte regioner kan Priorat og Mosel nævnes, hvor jorden næsten består af ren skiffer og Châteauneuf-du-Pape, hvor man har de kendte ”galets”, som er et lag bestående af en masse småsten.

Kalksten
Som nævnt, findes der kalksten i højere eller lavere koncentration i flere af verdens bedste regioner. Jordbunden forekommer dog oftest i blanding med ler af forskellige typer og koncentration og nogle gange næsten rent – eksempelvis som i Champagne, Loire og Pomerol.