Madvine versus hyggevine

Hyggevine versus madvine


Man ser ofte vinjournalister beskrive vine som enten madvine eller rene hyggevine i anmeldelser, men hvad menes der egentlig med dette? Og hvad gør, at en vin ”kræver” at blive serveret med mad, og at en anden kan klare sig selv?

Det er ret simpelt et spørgsmål om tanninstuktur og vinstilen i sig selv.
Spiser man mad til sin vin, er der interaktion mellem vinen og maden, og dette ændrer i stor stil vores opfattelse og følelse af vinen. Fedme i maden dæmper og behersker tanninerne rent strukturelt, og syren balancerer fedmen op rent smagsmæssigt. Kraftig mad kan gøre en vin mere ”venlig” og diskret. Dette gælder for både mousserende-, hvid- og rødvine, men er især gældende for de rødes vedkommende, da den allervigtigste faktor i denne sammenhæng er tanninerne, og disse findes kun i meget begrænsede mængder i mousserende- og hvidvine. Så en reel mad-vin er altså en vin med markante tanniner (og måske også syre), som kræver noget mad der kan blødgøre disse.

En optimal hyggevin skal bringe nydelse og glæde helt uden noget til, så hvad er de bedste vine, hvis man ”bare” har lyst til et glas vin og ikke noget at spise til?
Det afhænger først og fremmest af ens humør! Tænk i sindsstemning, selskabet og vejret. Er man i det tænksomme hjørne, er det bedst med en ”intelligent” vin - altså en kompleks og spændende vin. Er man alene, giver man som regel også vinen mere opmærksomhed, end når man deler flasken med en ven. Det er her en god idé at åbne en flaske, der fortjener udelt fokus. Er man trist, er det perfekt med en ”trøstende” vin, altså en der omfavner ens smagsløg med hygge og opmuntring. Er man glad og vil fejre, skal der selvsagt en glad og festlig sag i glasset. Og så den med vejret… Nu er vi jo midt i den mørke vintertid, som primært kalder på tungere og kraftigere vine, men den slags kan man også finde hos de mousserende og hvide vine. Trænger man til at bringe sommeren tilbage for en stund, er det bedste våben en flaske Champagne eller rosé. Luk øjnene, stik næsen dybt ned i glasset og inhaler sommerens minder!

Man kan finde perfekte hyggevine i alle kategorier. Helt fra mousserende, rosé og rødvine til søde vine. Her er nogle forslag:

Den intelligente vin: Hvid og rød Bourgogne. Barbera d’Alba. Østrigsk Grüner Veltliner. Portvin og Champagne med lidt alder.
Trøstevinen: Oversøisk Pinot Noir og saftig Ribera del Duero, eller en dyr Sauvignon Blanc fra New Zealand. Champagne virker selvsagt altid på humøret, også her!
Når der skal fejres: Champagne! Her om vinteren gerne med en god dosis Pinot Noir i blendet eller lidt alder i flasken. Rosé Champagne virker også her!
De tunge skyts i alle farver: Årgangs Champagne, jo ældre jo bedre! Fadlagret Chardonnay. Australsk Riesling. En god Chateuneuf du Pape, kvalitets Amarone og Portvin.
Bring sommeren tilbage: Champagne og andre kvalitets bobler som f.eks. Franciacorta. Rosé og en frisk sommerlig hvidvin på Riesling eller Sauvignon Blanc hjælper også imod vinterdepression.

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om websitets cookies