Marie von Ahm anmelder - uge 14


2009 Granducato Chianti Classico
Klassisk Chianti med rygrad og personlighed
Granducato er en af de ældste og mest klassiske vinproducenter i Chianti-regionen. Vinhusets Chianti Classico er en skøn vin, der dufter af røde kirsebær, hasselnødder og violer. Når vinen har haft lidt tid i glasset, kommer også eksotiske kryddernoter som vanilje og kokos frem sammen med lidt sød tobak, lys chokolade og kaffe.
Det er en mellemfyldig og tør vin, der dog har afrundede tanniner. Den fine modne syre giver liv og dynamik til vinen, og balancerer de sødere noter fra den lange langring på eg.
Dette er en klassisk vin, hvor tanninerne tydeligt mærkes i eftersmagen sammen med de krydrede noter, der gør vinen ideel til klassisk toscansk mad. Det er en udpræget madvin, der vil stå sublimt til kalvekoteletter á la Milanese eller en antipasti med lufttørrede pølser, modne hårde oste og rustikke kødpatéer. Vinen vil have godt af at blive dekanteret en times tid før den drikkes for at kunne udfolde sine aromaer og for at bløde tanninstrukturen op.
Tradition og innovation
Granducato betyder ”det store hertugdømme” og refererer til Toscanas stolte fortid. Vinhuset har produceret højtpræmierede vine de sidste 70 år, altid med respekt for traditionen, men også med åbenhed over for innovation og kvalitetsforbedringer.
Derfor står man i dag med en vindende kombination af tradition og fornyelse i både marker, kældre og markedsføring. Denne Chianti Classico er et godt eksempel med et klassisk blend af Sangiovese, Canaiolo og Colorino – og derefter vinificeret i moderne ståltanke.
Til sidst bliver vinen lagret 24 måneder på traditionelle store fade af slavonsk eg. Granducato ligger ideelt placeret midt imellem de to områder Chianti DOCG og Chianti Classico DOCG, og de laver vin fra begge klassifikationer, men denne vin kommer fra ældre marker i hjertet af selve Chianti Classico. Forskellen på de to områder er dog primært geografiske og historiske, da man i høj grad arbejder med samme druer og metoder.
