Marie von Ahm anmelder - uge 20


2014 Fonseca Periquita
Portugals vinstolthed
Periquita har en meget lang historie – omkring år 1850 blev det den første portugisiske vin, der kom på flaske. Vinen er lavet på lokale druer, der giver vinen en unik og charmerende duft med masser af blåbær, knuste skovjordbær og solbær. Efter lidt tid i glasset åbner den yderligere op med noter af mynte, abrikos og vanilje. Smagen er både saftig og frisk med afrundede, velintegrerede tanniner – og en skøn balance.
Den er mellemfyldig med en spændstig frugt, masser af charme og drikkevenlighed. Eftersmagen er ligeledes domineret af røde bærfrugter og lidt vanilje, der giver dig lyst til et glas mere. En super uprætentiøs allround sommervin, der bør nydes let afkølet. Med sin imødekommende smag og charmerende frugt, vil den være perfekt til sommerens fester med venner og familie. Den kan også nydes til en række forskellige retter, som eksempelvis charcuteri eller kolde kødretter som oksetatar eller Vitello tonnato.
Lokale druer bag 200 års succes
Jose Maria de Fonseca familien er en af Portugals vigtigste vin-familier, og de har i høj grad haft indflydelse på udviklingen af portugisisk vin over de sidste knap 200 år. I 1846 købte José Maria da Fonseca gården Cova da Periquita, hvor han begyndte at producere en rødvin, der skulle symbolisere den portugisiske livnydelse; laid-back, afslappet og varme. Vinen blev Portugals første vin på flaske – og den har siden 1850 været produceret på de tre lokale sorter; Castelão, Trincadeira og Aragnonés.
Druerne høstes på marker med en yderst sandholdig jordbund på Setúbal halvøen lige syd for Lissabon. Druerne gennemgår en hurtig gæring over fire dage på drueskallerne ved 28 grader. Herefter lagres den i cirka seks måneder på en blanding af nye og brugte franske og amerikanske egetræsfade, der hjælper med at bevare den skønne frugtprofil, men samtidig afrunder tanninstrukturen – og tilfører en charmerede note af vanilje.
