Marie von Ahms blog - uge 45

Alternativer til julefrokost

Julen nærmer sig med raske skridt – og det er blevet tid til julefrokost med venner, familie og kollegaer. Traditionelt er det øl og snaps, der stilles frem på bordet, men hvis man nu hellere vil nyde et glas vin eller to, hvilken skal man så drikke til de traditionelle juleretter?

Hvilken vin til julefrokosten?
Du kan sagtens finde skønne vine, der kan erstatte øllen med lidt omtanke og forståelse for de markante smagsmæssige udfordringer, som julemaden rummer. Fedt, syre, sødme, fylde, fisk, kød, syltede noter - i én stor, rodet sammenblanding. Det er hverken let for din mave eller din vin!

Hvis du vil gøre det lidt nemmere for dig selv, din mave og i særdeleshed din vin, er den nemme løsning at skifte de traditionelle julefrokostretter ud med et lækkert udvalg af luksus tapas eller ikke-julede, lette retter. Dine gæster vil helt sikkert også nyde en lille pause fra alt det tunge! 

I denne situation kan du rutineret åbne dine normale yndlings allround vine uden problemer. Men hvad gør du, hvis du ikke selv er vært og ikke kan bestemme menuen? Det nemme svar er Champagne!

Den ultimative løsning
Først og fremmest er det festligt - og så har den bobler ligesom øl! For det andet vil din flaske Champagne helt sikkert fremkalde misundelige blikke fra dine med-gæster, så husk et par ekstra flasker for at være sikker på ikke at løbe tør halvvejs igennem retterne. 

Rent teknisk fungerer Champagne, og andre seriøse og strukturerede, mousserende vine, godt sammen med julemaden, da deres syre og bobler renser munden for fedt og kraftige smage. Deres fylde og kompleksitet matcher selv frikadeller og lun leverpostej – og den rene frugt og stringente smag stiller dem sågar i en neutral position overfor selv silden! Fiskefileten vil svømme forrygende i Champagne, og det samme gælder de efterfølgende dessertoste. 

Hvis det ikke skal være med bobler

Er du ikke fan af Champagne (hvem er ikke det?), så er alternativet et par forskellige flasker vin, der kan favne den større smagspalette. Et godt valg kunne være en fyldig, fadlagret Chardonnay med nok syre og personlighed til fiskeretterne, og en rund, blød frugtdreven rødvin til resten af frokosten. Retter med både syre, sødme og fylde kræver det samme af vinen - så gå gerne efter yngre, saftige og frugtrige vine med et lille touch af restsukker og masser af modenhed. 

Et oplagt valg her er Amarone- og Ripasso-vine i høj kvalitet, der kan rumme alle smagsnuancerne. Men kvaliteten er essentiel, for de billige udgaver bliver ofte for søde og mangler både syre og kant. Dét kan hurtigt virke forkert sammen med julemaden – så husk at vælge vin med et vist niveau.

En anden løsning er at finde oversøiske, kraftige vine fra Californien, Australien og Sydamerika. Flere amerikanske Zinfandel-, chilenske Cabernet Franc- og australske Shiraz-vine har et godt potentiale til at matche en julefrokost. Jeg vil dog altid anbefale at smage på vinen, inden du nyder den til julemaden, så du er sikker på at den har den rigtige struktur og syre-sødme-spil. 

Så alt i alt et stort slag for Champagne og alternativ julemad – men også for spændende og velsmagende eksperimenter, der giver helt nye muligheder for nydelse af vin. 

 

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om websitets cookies