Pinot Noir

En ode til Pinot Noir

Jeg elsker Pinot Noir!
Pinot Noir er mystisk, mytisk og majestætisk…. En druesort omgærdet af en magi, som ingen andre druer. Den er konsekvent umulig at have med at gøre, men når det endelig lykkes, så skaber den verdens smukkeste og mest bjergtagende vine. De mest sjældne og dyreste dråber. Besværlig og fantastisk; en ren primadonna!

Pinot Noir er først og fremmest kendt fra Bourgogne, hvor den uden hjælp fra andre sorter står bag alle de store rødvine. Nævn vinmarker som Romanée-Conti, Chambertin, Musigny, Echezeaux og Richebourg – og enhver Pinot Noir fan vil få et nærmest begærligt blik frem i øjnene, skarpt efterfulgt af imaginære lommesmerter. For det er ikke nemt at producere god vin på Pinot Noir, og det er yderst svært at producere verdensklasse vin, men når det lykkes, er det ganske ubeskriveligt smukt; ren magi… Men også med deraf himmelstræbende priser.

Hjemsted, styrker og svagheder
Pinot Noir spiller også en enorm rolle i regionen Champagne, hvor den i større eller mindre grad indgår i langt de fleste blends. Den står også alene bag nogle majestætiske Champagner, hvor den vinificeres som Blanc de Noirs, altså hvidvin på blå (sorte) druer. Og selvfølgelig bruges den, som det lille pift af rødvin, der farver de fleste rosé Champagner lyserøde. Rosé Champagne er faktisk den eneste rosé vin, hvor man som regel blander lidt rødvin i sin hvide vin for at give farve og smag og struktur.

Bedst i køligt vejr 
Man dyrker Pinot Noir i utallige lande og regioner verden over – med varierende held. 
Tyskland stormer frem, det samme gør New Zealand og Oregon State, USA. 
Alle forholdsvis kølige steder, for Pinot Noir udtrykker bedst sin storhed i ikke alt for varme klimaer. Og så er den meget afhængig af den jordbund, den stikker sine rødder i. De fleste pragteksemplarer kommer fra kalkholdig lermuldsjord. I det nordlige Italien skaber den smukke resultater i de kalkholdige bakker i Franciacorta, hvor den som i Champagne indgår i flotte mousserende vine.Pinot Noir findes overalt, men den bliver nem klumpet og umulig, hvis det er for varmt og den er således meget årgangsafhængig. Den afspejler unådigt ikke blot årgangen og jordbunden, men også vinmagerens hjerte og dygtighed. Igen slår primadonna-genet igennem. 

En drue – mange varianter

Druen har et meget tyndt skind og er yderst modtagelig for sygdomme og rådangreb, og det er den druesort, der muterer nemmest og mest rent genetisk. Det betyder, at der findes utallige kloner af sorten, og enhver mark har hver deres unikke blend af kloner, skabt igennem tiden – og tilpasset netop den pågældende marks særlige mikro-klimatiske betingelser.
Det er også derfor, at de nævnte Bourgogne-marker er så unikke. Man kan altså ikke bare købe en hvilken som helst klon af Pinot Noir på sin planteskole og stikke den i sin kalkholdige lermuld i et køligt klima og lave stjernevin. 
Pinot Noir modner ujævnt, har meget lidt farve i sin skal og giver dermed ret lyse vine. Ikke det vi som regel forbinder med storhed, men for Pinot Noir er en lys farve ikke lige med tynd vin.

Så hvordan smager denne unikke sort når den viser sig fra sin bedste side? 

Generelt så fastholder den sin elegance og kølige kompleksitet i koldere regioner, hvor den under lidt varmere betingelser bliver mere tutti-frutti frugtbombe-agtig. 
Når den er bedst, så forestil dig den mest sensuelle vin du kan, elegant, mystisk, forførende og lokkende. Den dufter af røde bær, chokolade, læder, urter, vanilje, lakrids og alt muligt andet. Dyb, intens og kompleks uden at have muskler. Raffineret og fløjlsagtig og dog med kant og længde. Det er reelt set den eneste druesort, det ikke nytter at skrive noget fornuftigt om, for den er ikke spor fornuftig. Det giver kun mening at snakke om følelser og magi i mundhulen. 
Pinot Noir er unik!