Rødvinstemperatur

Hvilken temperatur skal rødvinen serveres ved?

Serverer du også altid rødvin ved stuetemperatur? Nogle rødvine er bedst, når de serveres afkølet. 16-18 grader er det optimale for de fleste store og kraftige rødvine, men dansk stuetemperatur er ofte nærmere 23 grader – og så varm bør ingen rødvin serveres. 

Der findes en lang række rødvine, der egner sig til at blive serveret køligt – især her i varmen. Når du nedkøler en rødvin får du mindre alkohol frem i duft og smag – og langt mere frisk frugt. Derfor ender du med en vin, der er mere venlig, frisk og saftig i de fleste tilfælde. Reelt set kan alkoholen nemt overdøve vinens skønne frugtnoter, når den serveres for varmt. Afkøles vinen for meget, vil man dog ”bedøve” dens aroma helt.

Dette gælder også hvidvine, der modsat rødvine, faktisk ofte serveres for koldt – og slet ikke kommer ordentligt til udtryk. Hvis rødvinen serveres ved den rigtige temperatur, forholder alkoholen sig diskret, og frugten kommer frem, og det gør vinen langt nemmere at nyde. Hvis den afkøles yderligere, er selv en rødvin også ret forfriskende, præcis som en hvidvin – og du åbner hermed for en hel anden måde at nyde rødvin på. En afkølet rødvin kan nemlig sagtens bruges som aperitif og ledsager til terrassen, picnics – og endda til lettere fisk- og skaldyrsretter. Så husk generelt at køle din rødvin lidt ned her i sommermånederne – men hvilke vine er især gode at afkøle? 

Klassikeren over alle er Beaujolais. Den franske vin på druen Gamay er sublim, når den serveres ved 10-12 grader og gerne for sig selv, sammen med tapas eller en picnickurv. Det kan være kompliceret at ramme præcis 10-12 grader, hvis du ikke har et vinkøleskab, men sæt flasken i køleskabet og tag den så ud 20 min før du vil nyde den. Eller hæld den op i store glas direkte fra køleskabet og sæt dem i solen i 5 min! 
 
Pinot Noir; ikke kun fra Bourgogne, men også de fleste oversøiske Pinot Noir-vine bliver reelle saftbomber, hvis de afkøles. Den optimale temperatur er 13-15 grader, men husk at vinen meget hurtigt varmes op i glasset – især hvis det står i solen – så server den ved 10 grader. En halv time i køleskabet passer som regel fint. 
 
Barbera - d’Asti, d’Alba, Langhe. Denne drue hører hjemme i Barolo-højborgen Piemonte. Lokalt drikkes den ofte afkølet som aperitif – især sammen med charcuteri og kolde retter som vitello tonnato, carpaccio og lettere pastaretter. Den har masser af charmerende frugt og en saftig syre, der virkelig forfrisker en varm sommeraften. Også her vil den optimale temperatur være 13-15 grader.
 
Zinfandel fra USA og Italien. Zinfandel-vinene lider i den grad ved at blive serveret for varmt, da de bliver alt for frugtige og ekstremt alkoholdominerede. Køl den i stedet ned og nyd en veritabel frugteksplosion. Det fungerer optimalt til grill med både kød og fisk – Zinfandel ved 13-15 grader kan klare det hele.

Tænk lidt ud af boksen denne sommer og eksperimenter lidt med din. Der venter dig med garanti nogle skønne oplevelser! 

 

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om websitets cookies