Toscana og Umbrien

Toscana og Umbrien


Stjernen og dens ukendte nabo
Toscana er indbegrebet af Italien. Med landskabets bølgende bakkedrag, og pittoreske byer som Lucca og Siena, er det ikke underligt, at området i århundreder har appelleret til enhver romantiker, historiker, madelsker og vinelsker. Her omfavner de toscanske vine den passionerede italienske livsessens "la Dolce Vita" og er som blodet, der pulserer gennem årene i denne magiske region.

Hvor end du er i Toscana, finder du de frodige vinmarker, mestendels beplantet med den lokale kongesort; Sangiovese, der er majestæten bag Chianti, Brunello, Rosso di Montalcino og mange andre af Toscanas berømte flydende visitkort. Ofte blandes Sangiovese med andre mindre kendte sorter som Canialo, Malvasia og Ciligiolo, men i mange af områdets største vine er det kun Sangiovese, der er at finde i flasken. Sangiovese er en kamæleon; en drue der afhængig af sted, vinmager og vision kan vise sig fra mange forskellige sider. Et meget typisk træk er dog noter af kirsebær, læder og cedertræ. En god dosis viltre, men tæmmelige tanniner og markant syre, personlighed og italiensk passion.

Den ukendte nabo
Har man besøgt Toscana og kørt lidt rundt, ved man, at jo længere man kører mod øst, jo længere bliver der mellem husene og turisterne. På et tidspunkt når man et skilt, der viser overgangen fra Toscana til Umbria. En vinregion der er ukendt for de fleste.

Ikke desto mindre har de to områder flere ligheder hvad angår klima og jordbund. Mangel på turisme, dårlig økonomi og mangel på sammenhold og uenighed om kvalitet blandt områdets producenter har dog forårsaget, at regionens vine ikke har opnået samme "fame" og efterspørgsel som vinene fra Toscana.

Der er dog heldigvis ved at komme røre i andedammen, og i dag ser vi flere og flere producenter, der med rank ryg tør træde ud af skyggen og sender ganske imponerende vine på markedet. Som i Toscana finder du mange Sangiovese stokke, men den helt store lokale helt er Sangrantino, der sat sammen med "Montefalco" lægger navn til en af regionens bedste og mest berømte vine. Oversat til dansk betyder "Montefalco" alkenes bjerg, og Montefalco de Sagrantino er i dag en særskilt DOCG, der er den højeste appellationsstatus i Italien.

De bedste vine på Sagrantino er i den grad et bekendtskab værd. Med en stor personlighed, majestætisk fylde og en unægtelig identitet afspejler de både deres hjem, land, region og de mennesker, der står bag. Sagrantino kan bedst beskrives som Sangioveses vilde fætter, da den er utæmmelig, oprørsk og sprudlende. Kort sagt får du mørke, tætte og modne vine med bunker af sjæl og personlighed.