Vine der passer godt til grill-maden

Find de rigtige vine til din grillaften

Vi nærmer os endeligt sommeren – og dermed også årets grillsæson.
Endelig er det tid til at nyde en middag i det fri med lækkert kød og andre godter på grillen, der syder over flammerne, imens man nyder solnedgangen over et godt glas vin. Men hvilke vine egner sig bedst til de hyggelige grillaftener?

Bobler eller hvidvin til velkomsten?
Imens grillen gøres klar og gæsterne ankommer, er det oplagt at servere et glas mousserende vin. Det er forfriskende, sætter appetitten i gang – og så er det festligt! Cava og crémant er gode bud på mousserende vine, der både prismæssigt og smagsmæssigt er mindre ekstravagante end champagne. Men de er friske, charmerende og går godt til antipasti. Hvis det ikke skal være bobler, kan det anbefales at prøve nogle af de flotte østrigske hvidvine, der i øjeblikket vinder i popularitet i Danmark. De er rene, friske og med en skøn frugtprofil, der matcher en dansk sommeraften fortræffeligt. Der findes både ranke og strukturerede vine på nationaldruen Grüner Veltliner og den allestedsnærværende Riesling, der dog i de østrigske udgaver vil være knastør og mindre parfumeret end majoriteten af dens tyske pendanter.

Rosévinen er tilbage – prøv den til forretten
Man kan sagtens fortsætte med sin mousserende vin eller hvidvin til forretten, men står den på rejer, enten på grillen eller friskpillede, vil det være oplagt at gå over til en rosévin.
Rosévin er igen ved at komme tilbage på mode efter nogle år i skammekrogen som den ”useriøse” vin, men nu findes der et utal af flotte, tørre og strukturerede rosévine, der har både frugt og fylde. Kig evt. efter rosévine fra Bandol i Sydfrankrig, der ofte har en overraskende fylde trods en meget lys, elegant farve og duft – eller de kraftige spanske, der har masser af saft, frugtsødme og krop, men samtidig tørre og madvenlige.

Find den rigtige rødvin til kødet

Til en grillaften er der ofte et udvalg af pølser og kød af den ene eller anden slags.
Hvilken vin skal man vælge til det? Når det kommer til grillmad, så er det kødet, og ikke saucen eller andet tilbehør, der er i centrum. Du skal derfor finde en vin, der kan klare noget røg, stegeskorpe og fedme. Til det vil kraftige vine med god syre, kraft og frugt passe rigtig godt ind, så her giver det ikke mening med alt for elegante og sofistikerede vine.

Tænk i stedet i varietale vine, der ofte er mere imponerende end sofistikerede. Sorter som Syrah/Shiraz, Malbec og Cabernet Sauvignon eller nogle af de lokale italienske såsom Aglianico, Nero d’Avola eller Sagrantino, vil alle være gode valg. Ofte vil oversøiske eller sydeuropæiske vine matche grillmaden bedre end vine fra køligere regioner pga. vinenes kraft, fylde og frugtsødme. De vil også bedre kunne tage kampen op med både sennep og BBQ-Sauce! 

Hvidvin til hovedret? Frygt ej
Hvis du er mere til hvidvin, så fortvivl ikke. Der findes masser af hvidvine med kraft og fylde, der kan favne grillmaden. Gå her efter egefadslagret Chardonnay, Viognier, Pinot Gris/Grigio eller hvide Rhône-vine, der ofte er lavet på Marsanne/Rousanne/Viogner – en rigtig kraftfuld trio! 

Når jordbærsæsonen indtræffer, vil jeg opfordre til, at man prøver at servere friske, danske jordbær sammen med den mousserende italienske dessertvin Brachetto fra Piemontes bakker. Det er en storslået kombination, der med garanti vil bringe smilet og smagen af sommer frem blandt dine gæster.