Vine og økologi

Vine og økologi

Økologisk vin stormer frem
De økologiske produkter fylder mere og mere på butikshylderne landet over – og der kommer flere og flere fortalere til, for at gøre det danske landbrug til det første 100% økologiske i verden. Økologien er altså kommet for at blive – også når det kommer til vinproduktionen, og de store vinlande i EU sender flere og flere økologiske vine på markedet. Tilbage i 2013 var ca. 4,6 % af verdens vinmarker økologiske, hvoraf hele 90% af disse var at finde i Europa! I løbet af de sidste 10 år er antallet af europæiske økologiske vinmarker tredoblet, og udviklingen er accelereret yderligere inden for de sidste tre år.

Hvad er økologisk vin?
Først og fremmest er økologi en god ting, når det kommer til vin. Det betyder færre kemikalier i naturen og dermed også i vores kroppe! Vin er et forarbejdet produkt af druer, hvilket gør at vin har et langt lavere indhold af kemikalierester, end de friske druer vi køber og spiser.  Præcis som med fødevarer har vinproduktionen også en række mærkninger og stempler, der garanterer at vinen lever op til de økologiske krav. Der findes dog også vine, der langt hen ad vejen er økologiske, uden at de har mærkaterne.

Det er dog ikke helt så simpelt at antage, at en økologisk vin ikke indeholder spor af skadelige stoffer, da man gerne må bruge ”naturlige” gødningsstoffer, fungicider, herbicider og pesticider, der oftest er udvundet af planter, som også kan være skadelige for os mennesker. Desuden er der stor forskel på, hvilke stoffer der forsvinder i processen; fra drue til færdig vin – og hvilke der ender i dit glas. Det er en yderst kompleks proces, som der pt. forskes intensivt i.  

De 4 grundregler i EU’s certificering 
Hvis en vinbonde gerne vil have sin vinproduktion certificeret som økologisk vin, skal følgende grundregler, sammensat af EU, overholdes: 

  1. Brug af 100% økologisk dyrkede druer, sukker, alkohol og koncentreret druemost. 

  2. Restriktioner eller forbud mod visse ”fysiske” processer, som de-alkoholisering, elektro-dialyse og opvarmning over 700. 

  3. Begrænset liste over tilsætningsstoffer man må anvende under vinificeringen, og den skal så vidt muligt være af økologisk oprindelse. (Gær, enzymer klaringsstoffer etc.) 

  4. Sulfitindhold i den færdige vin skal være 30-50mg/l lavere end konventionelt dyrket vin, afhængig af sukkerindhold i vinen. 

For at opnå certificeringen skal bønderne igennem en tre års kontrolleret konversionsperiode – og må først, på andet år, skrive ”produceret under konversion til økologi” på etiketten. I det hele taget indebærer det at være certificeret økologisk en hel masse papirarbejde og kontrol, hvilket gør, at mange vinproducenter vælger ikke at lade sig certificere. Samtidigt fraskriver man sig også retten til at bruge visse sprøjtemidler, når man går den økologiske vej. Dette kan medfører at man reelt set kan risikere at miste en meget stor del af årets høst i en dårlig årgang, da især de køligere og vådere vinregioner nemt rammes af mug- og rådsygdomme. 

Kombinationen af dette betyder, at flere producenter i stor udstrækning følger de økologiske retningslinjer langt hen ad vejen, men at deres vine ikke bærer de officielle symboler for økologisk vin. Man vil dog ofte kunne læse på etiketten eller producentens hjemmeside, at der arbejdes efter de økologiske principper. 

Næste gang du er på udkig efter 100 % certificeret økologisk vin, skal du se efter følgende symboler:

 

Vin produceret i EU
Vin produceret uden for EU: Australien
Vin produceret uden for EU: USA
ECOCERT: (Globalt)