Vine til asiatiske retter

Sådan finder du de bedste vine til de asiatiske retter.


Thaimad og vin? Eller hvad med den bedste vin til din sushi? Normalt siger man, at den bedste vin til maden er den, der dyrkes dér, hvor retten oprindeligt kommer fra, men Thailand og Japan forbindes sjældent med vinproduktion, så hvad skal man skænke i glasset?

Der er heldigvis nok at vælge imellem, og skruer du op for den kulinariske eventyrlyst og kreativitet, kan du skabe nogle helt fantastiske kombinationer.

Når det kommer til matchmaking af mad og vin, skal man ikke blot tænke i smag og duft – men også smagskoncentration og teksturer. Med de fleste asiatiske retter skal man samtidig inkludere spiciness og umami, og være særligt opmærksom på sursøde umami-kombinationer. Tænk her i smage som østerssovs, sojasovs, limesaft og kokosmælk.

Disse aspekter stiller visse krav til vinen og derfor har jeg opdelt de asiatiske retter, vi typisk finder på de danske middagsborde i nogle kategorier, hvortil jeg kommer med nogle gode vinforslag. Så næste gang der står vietnamesisk eller thai på menuen, så bare kom i gang med proptrækkeren og nogle nye, lækre kombinationer!

Thairetter med kokosmælk og karrypasta
De milde thairetter består ofte af søde, cremede og eksotiske noter fra kokos, masser af krydderurter som koriander og thaibasilikum, og krydrede noter fra karrypastaen. Det kræver en vin, der kan favne det hele og stadig bevare sin personlighed. Her åbner jeg ofte en oversøisk Chardonnay, Semillion, Sauvignon Blanc blend, Viognier og gerne fra Rhône-dalen eller en ung hvid Bourgogne.

Skrues der op for krydderierne, skal der andre druer i glasset. Her skifter jeg ofte farve og skænker mig et glas ung new world Pinot Noir med masser af frugtsødme, men som stadig emmer af friskhed, der kan rense ud efter de stærke aromaer og kokosmælkens fedme. Et andet hit er en Barbera d’Alba i moderne stil, der har været en tur forbi nogle egetræsfade.

Meget stærk mad
Når chilifaktoren er helt i top, så er vinens fornemmeste job at rense, afkøle og forfriske smagsløgene. Samtidig skal vinen have så meget personlighed, at man kan smage den igennem alt det stærke. Her vil jeg gå efter tyske Kabinett eller Spätlese vine med masser af syre og sødme, en nordspansk Albariño eller en saftig, ung rosévin med masser af frugt og et touch af sødme.

Sushi
Her kan man lege med mange forskellige vintyper, da sushi som regel hører til i det forholdsvis milde smagsunivers. Her skal vinen endelig ikke overdøve, men støtte op om de forfinede smage og råvarer som ofte kommer fra det maritime univers. Hos mig ender det meget ofte med Champagne, en østrigsk Grüner Veltliner eller en Sauvignon Blanc.

Indiske gryderetter med karry
Her er vi ude i de tungere retter med masser af smag, en spicy kant og masser af fedme, så vinen skal have en vis pondus for ikke helt at forsvinde smagsmæssigt. Samtidig skal den have en god syre for at kunne rense ud imellem hver bid. Tænk i fede fadlagrede Chardonnays, men husk, at de skal have syre! Eller prøv en god, moden Pinot Grigio fra Alto Adige eller Friuli.

Vietnamesisk med masser af krydderurter
Det vietnamesiske køkken byder på masser af sprødhed, parfumerede krydderurter og friske grøntsager, så vinen skal helst bevæge sig rundt i samme smagsunivers. Står menuen på friske forårsruller eller en sprød vietnamesisk salat, åbner jeg en tør, tysk Riesling, en Sancerre eller en Alsace Pinot Blanc.

Kinesiske sursøde retter
Vinen til kinesiske retter skal kunne håndtere både sødme og syre, men også den typiske olierede umami-dybde, der præger det kinesiske køkken. Her vælger jeg en seriøs Beaujolais, en moderne Chianti eller en spansk Rioja.