Vine til påskemiddagen

Hvilke vine går godt til påskemiddagen?


Kalenderen siger påske og vejrudsigten er enig det meste af tiden. Heldigvis står påsken ofte på hyggelige frokoster og middage med venner og familie. Hjemme hos mig serverer vi altid vin til både påskefrokoster og påskemiddage, men hvilke vine passer allerbedst til påskens hyggestunder?

Ingredienser, årstid og humør
Når jeg vælger vine, tænker jeg ikke blot på, hvilken mad jeg vil servere, men ligeså meget i årstid, vejr, selskabet og mit eget humør. For mig er disse faktorer vigtigere for det perfekte match, end at vinen rent ”teknisk” passer til maden. Der er ikke noget værre end en dybt seriøs og tung vin, når solen skinner, vennerne griner og du mest af alt bare har lyst til et glas forfriskende og ukompliceret nydelse!

Bobler og rosé som aperitif
Når vi mødes med nære venner og familie for at fejre forårets komme, så skal det først og fremmest være vine, der støtter op om stemningen, og om muligt gør den endnu bedre. Jeg starter altid med en god mousserende vin, for det er næsten umuligt ikke at komme i godt humør, når der er lækre bobler i glasset!

Er det varmt nok til at sidde udenfor, så er det også nu, at jeg åbner de første flasker rosé. De dufter og smager af sol og sommer, og jeg tillader mig endda at bruge frosne jordbær som ”isterninger” i min vin. Så bliver det ikke mere hyggeligt og forårsagtigt! Rosévinen lader jeg også ofte fortsætte med ind på bordet til frokosten eller forretterne. Er det en god, fyldig og tør rosé fra Sydfrankrig, går den forrygende til en omgang tapas eller de sidste friske stenbiderrogn - og her matcher den endda i farven!

Modne bobler og rødvin til middagen
Er det den store traditionelle danske frokost, der står på bordet, og jeg ikke lige har lyst til øl, plejer jeg at servere en moden Champagne eller en lettere rødvin med både frugt, syre og tanniner til at kunne klare kombinationen af syre, fedme og umami i smørrebrødet. Her ryger der ofte en ung piemontesisk Nebbiolo i glasset eller en Barbera fra samme region.

Jeg elsker at lave mad, og kaster mig ofte ud i nogle lidt eksotiske versioner af lammeretterne, som jeg krydrer godt med varme krydderier som karry, spidskommen, ingefær og kokos. Her skal der skrues op for både fylde og pondus i vinglasset, men uden at det bliver hverken for tungt eller seriøst. Jeg tænker stadig i glad og forårsagtig vin, så det kunne nemt være en ung, saftig Côtes du Rhône med masser af frugtsødme og friskhed, der samtidig har nok modenhed og bredde til at kunne favne madens krydderier og fedme.

Når jeg holder mig til de mere klassiske dyder, som en middelhavsinspireret lammekølle med hvidløg og rosmarin, hælder jeg næsten altid en spansk Rioja eller Ribera del Duero i glasset. Middelhavskrydderierne og det fine saftige lam passer så godt til vinenes spændstighed og skønne balance af frugt og krydderier.

Endelig er påsken også tidspunktet, hvor jeg steger fine lammekoteletter fint rosa på grillen sammen med lidt asparges og artiskokker. Her er der altid en Chianti eller anden toscansk Sangiovese-baseret vin i mit glas. Det passer bare så fint sammen i al sin enkelthed - ikke andet krydderi end en god grøn olivenolie fra den seneste høst, saltkrystaller og måske nogle dråber trøffelolie på artiskokkerne!

Så det er bare ud på terrassen eller i haven med bobler og rosé i glasset og så en tur i køkkenet med vennerne og en flaske saftig, ung vin til lammet. Jeg kan slet ikke vente!