Vinglas

Hvad er et godt vinglas?


Kigger man på hylderne i den lokale vinhandel og køkkenforretning, ses et bredt udvalg af vinglas. Glas fås i mange forskellige størrelser og former, men er det blot et æstetisk spørgsmål eller gør glasset reelt noget for duft og smag?
Hertil er svaret, at glasset i DEN grad gør en forskel for din vinoplevelse. Du kan virkelig gøre din vin bedre eller dårligere afhængigt af, hvilket glas du nyder den i.

Det skal du holde øje med
Grundreglen er, at glasset skal have en stilk! Denne har det simple, praktiske formål at undgå, at du varmer vinen med dine hænder… Stilkfri glas er kun ok til en picnic og i fly, hvor væltefaren er for overhængende. Dernæst skal glasset have en vis størrelse og gå lidt ind foroven, da glasset fungerer som en forstærker af vinens duftmolekyler, der frigives, når du slynger vinen rundt i glasset. Ligeledes bestemmer glassets åbning, hvor på tungen vinen lander, hvilket igen influerer din oplevelse af syre, sødme, fylde og meget mere.
Herfra findes der et utal af forskellige glasmærker og modeller, du kan vælge imellem, så hvad skal du gå efter?

Mine anbefalinger til vinglas
Personligt foretrækker jeg at have blot et eller to yndlingsglas, som jeg så bruger til alle de forskellige vine, jeg drikker. Ja, trods mit betragtelige nørdniveau så bruger jeg faktisk meget sjældent nogle af de mere end 20 forskellige slags glas, jeg har fået købt i årenes løb!
Glas, som jeg købte i en tro på, at den enkelte vintype ville smage bedre i et glas specielt designet til den. Riesling-glas til Riesling, Chianti-glas til Chianti og så videre.

Der er selvfølgelig nogle af disse meget specifikke vin- og glasmatch, der virker, men problemet er, at der er så stor forskel inden for de forskellige vinkategorier. Jeg mener, man kan jo ikke rigtig tillade sig at sige, at alle Chardonnay-vine smager ens, vel? Og dermed heller ikke at der er ét optimalt vinglas til den druesort.

Blandt andet derfor bruger jeg i dag glas fra et firma, der hedder Zalto. De var nogle af de første, der turde lancere et ”universalglas”. Sidenhen har de taget verden med storm med dette ganske geniale og meget lækre glas. De har desuden tilføjet nogle få ekstra modeller, hvoraf jeg har købt det noget større Bourgogne-glas, men de har stadigvæk langt færre modeller end vinglasgiganterne Spiegelau og Riedel.

Forskellige glas til forskellige vine
Jeg bruger mit lidt slankere universalglas til alle yngre vine uden meget egetræslagring. Selv unge friske rødvine dufter og smager genialt i dette glas. Heri nyder jeg også alle mine mousserende vine, og især en stor Champagne nyder godt af glasset, da aromaerne virkelig slippes løs modsat de smalle typiske champagneglas.

Bourgogne-glasset bruges selvfølgelig til Bourgogne, også de hvide af slagsen, men kun når de har nok pondus til ikke at forsvinde helt rent duftmæssigt. Dette glas bruger jeg også til de fleste andre kraftige vine, der har fået masser af fad.

Når jeg vælger mellem mine to glas, tænker jeg generelt mere i alder, kraft, fylde og egetræslagring end farve. Er jeg i tvivl, så er det en ganske hyggelig øvelse at skænke den samme vin op i begge glas og prøve sig frem.
Hermed er jeg altså fortaler for færre men bedre glas, som gerne må være i stil og facon med mine Zalto, som du kan se herunder. Men ethvert ”universalglas” i mellemstørrelse og i god kvalitet fungerer! Fordelen ved at bruge et enkelt eller de samme 1-2 glas til alle vine er, at man på den måde får et mere ”ærligt” billede af ens vine, da de jo får samme behandling. Så gå efter glas uden alt for ekstreme former, der hverken er for store eller for små, og kom så ellers bare i gang med at smage løs!

Zalto Universal:
Zalto Bourgogne: