Vinhøst i Alsace

Vinhøst i Alsace

Høsten er altid et magisk tidspunkt i enhver vinbondes kalender. Det er kulminationen på et helt års hårdt arbejde og forberedelse på at skabe den optimale kvalitet i marken. Druerne venter nu kun på at blive plukket og transporteret ind i kælderen, for at kunne omgæres til fantastisk vin og dermed sikre årets omsætning. Mange faktorer spiller ind. Vejret er særligt afgørende – og samtidigt umuligt at kontrollere. Tørke, regn, hagl, frost og følgeeffekterne heraf, kan alle påvirke - ja måske endda helt ødelægge - et helt års høst. 

Ekstremt vejr gør høsten svær
Alsace-regionen ligger forholdsvis nordligt i Frankrig og er derfor afhængig af en lang vækstsæson for at druerne kan opnå optimal modenhed. Derfor ligger de fleste og bedste af markerne på stejle syd, syd-øst og syd-vest-vendte skråninger. Vinteren er meget kold, foråret mildt, mens sommeren er både varm og tør med sporadiske hagl- og tordenstorme, som ofte forårsager store skader. Tørken er også et problem, og marker med en mere vandbindende lerholdig jordbund har en god fordel blandt de mere end 20 forskellige jordbundstyper i Alsace. Mange marker er ekstremt små, både fordi den enkelte mark ofte deles af flere producenter og på grund af den ”kringlede” typografi i regionen, der ligger i en floddal til Rhinen ved den tysk/franske grænse. Det er især de stejle marker med meget forskellige mikroklimaer, der kræver individuel behandling året rundt – og navnligt i høstperioden. Der er tale om et reelt puslespilsarbejde, hvor hver lille mark høstes individuelt. Flere marker høstes endda af flere omgange. Alt dette gør høsten ekstremt skaleret og kompleks.

Druerne og de forskellige vine

De 8 hoveddruer i Alsace er Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc, Auxerrois og Pinot Noir. Der findes også flere andre sorter i området, hvoraf de mest kendte er Chasselas og Chardonnay. Sorterne modner på forskellige tidspunkter, men man starter altid med druerne, der skal bruges til produktion af mousserende vine. Her kræves nemlig mere syre og mindre sukkerindhold. Dernæst høster man druerne til de lettere, tørre vine, og først herefter kommer de mere koncentrerede druer fra egnens bedste marker, der skal bruges til de store kraftige Grand Cru-vine på især Riesling, Pinot Gris - og de røde Pinot Noir.

Det søde kommer til sidst

Til sidst går hele processen med de søde vine i gang – og her spiller druerne Gewürztraminer, Riesling og Pinot Gris førsteviolin. Alt afhængig af vejret, ønsket vinstil, mark og druesort, høster man over flere omgange. Først koncentreres druerne af lang hængetid, så de begynder at tørre ind, hvilket giver yderligere koncentration. Disse vine kaldes ”Vendages Tardives” – altså ”sent høstede” på dansk. Til sidst angribes de (om guderne og vejret vil!) af botrytis, så man, en for en, kan plukke indskrumpne, mugangrebne druer, der presses til nogle af de mest storslåede søde vine i verden. Disse vine kaldes ”Selection de Grain Nobles” eller ”udvalgte botrytis-angrebne druer” på dansk. Bønderne her har en af de allerlængste og mest komplekse høstsæsoner i verden. Men det er lige præcis det, der gør Alsace til en så fantastisk vinregion. Passionerede mennesker, skønne vine, smukt landskab – og nogle af de mest festlige høstfester, når man langt om længe er færdig i markerne.