Vinhøsten i Argentina

Spændende/anderledes årgang på vej i Argentina

Årets høst i Argentina er lige startet – og i år er jeg taget til Mendoza for at hjælpe til med at få den i hus. De første grønne druer blev bragt ind for nogle dage siden, og på den gård som jeg besøger er man generelt meget optimistisk omkring årgangen. Men hvad skal der egentlig til, før en årgang er god – eller dårlig?

Årgangens generelle kvalitet afgøres af klimaet, da det skaber betingelserne for plantens udvikling. Det gælder lige fra de første skud, blomstringen, når den sætter frugt – og dernæst hele modningen af druerne frem til at høsten sættes i gang. I Argentina er årstiderne vendt på hovedet i forhold til Europa og den nordlige halvkugle. Europa er eksempelvis lige nu i gang med at vinterbeskære planterne, og vinmarkerne ligger mestendels stadig i vinterdvale.
På den sydlige halvkugle er man derimod ved at sætte høsten i gang. Det gælder bl.a. vinlande som Argentina, Chile, Australien, New Zealand og Sydafrika. Dermed løber vækstsæsonen henover to kalenderår og startede tilbage i 2015, i vores efterår. 

Et sjældent regnfuldt år
Vinåret i Argentina startede køligt og regnfuldt på grund af El Niños allestedsnærværende indflydelse. Regnen medførte en ujævn blomstring, hvilket har givet løsere klaser med 20-30% færre druer per klase. Det fortsat fugtige vejr igennem hele vækstsæsonen resulterede desuden i et øget behov for præventiv sprøjtning for at undgå råd og mugsygdomme i flere af landets regioner. Der er faldet mere regn denne vækstsæson end de sidste 50 år! De producenter, der ikke har nået at reagere med forebyggende foranstaltninger står derfor med store problemer med råd og mug. Jeg har set hele marker ødelagt, nøgne og uden bladhæng eller frugt. De producenter, som derimod var hurtige nok til at beskytte deres druer med forebyggende sprøjtning og intensivt arbejde i markerne står med druer af topkvalitet i år, men af en lidt anden smagsprofil end normalt på disse breddegrader.

Som en god europæisk årgang
Som ofte reagerede vinstokkene på klimaet ved at reducere udbyttet og producere mindre sukker, mere syre og høj fenolsk kompleksitet på grund af plantens lange modningsperiode. Jo længere og langsommere modning af druerne på planten, jo mere elegant og komplekst er resultatet oftest. I år er høstudbyttet derfor lavere, men druerne har derimod stor kompleksitet, lidt højere syre og lavere alkoholproducent. Det resulterer i druer, der kan blive til vine med stor elegance og spændstighed. Man kan næsten tillade sig at sige i ”europæisk” stil, når man kigger på analytiske resultater af de første druer, der er bragt ind. Sukker, syre, tannin og fenolsk modenhed, der til forveksling ligner et stort år i Europa! Høsten er startet to uger senere end normalt, men man regner med at slutte inden for normal tidsramme, så det bliver en kompakt og travl høstsæson, som jeg glæder mig meget til at deltage i.

Når vinen kommer på hylderne
Når årgang 2016 fra Argentina engang når hylderne i Danmark, vil jeg være den første til at købe stort ind som det ser ud nu. Hvis producenterne formår at bevare og beskytte den frugtkvalitet, der høstes nu over de næste fire til seks ugers tid så bliver det til spændstige, friske og komplekse vine. Vine der tidligt vil være imødekommende og drikkevenlige, men som samtidigt har et godt lagringspotentiale grundet syren og den høje fenolske koncentration. Der er altså tale om en god årgang for de producenter, der formåede at læse naturens luner og afkode signalerne – og som reagerede derefter for at beskytte og hjælpe kvaliteten på vej. Til gengæld kan det blive en udfordrende årgang for dem, der ikke fik afkodet vækstsæsonens besværligheder og særheder. For de producenter som formår at skabe magi med deres druemateriale i kælderen kan 2016 blive en exceptionel årgang. 

 

 
Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om websitets cookies