Vinsmagning

Vinsmagning

Sæt kryds i kalenderen
Jeg sidder i skrivende stund i endnu et fly – denne gang på vej mod Danmark. Efter en weekend hos mine kære forældre, står den for anden gang på ”Smag Verdens Vine” – årets helt store vinsmagning.

Vinsmagningerne afholdes nu igen i Århus d. 31. oktober og København d. 2. november. Der er i alt 16 producenter til at præsentere over 60 forskellige bestsellers og nye, spændende vine – og jeg glæder mig!  

Som noget helt særligt har jeg i år fået min helt egen stand, hvor jeg vil blindsmage tre af mine yndlingsvine fra føtex i selskab med alle jer, der har lyst til at dyste og lære. Jeg har udvalgt en mousserende vin, en hvidvin og en rødvin – og det er så op til jer, at gætte druesorter og land. De dygtigste vingættere kan vinde skøn vin med sig hjem! 

Du kan stadig nå at købe billet – se mere her.

3 udvalgte smagsoplevelser
Af alle de producenter der kommer, glæder jeg mig især til at smage på vinene fra Jacquart, Domäne Wachau og Bodegas Castaño. 

Jacquart er et superspændende og kvalitetsorienteret Champagne-kooperativ, der leverer fantastisk kvalitet for pengene – og jeg kan ikke vente med at lære mere om dem, deres filosofi og skønne Champagner. 

Jeg er stor fan af østrigske vine, så derfor er jeg naturligvis ret begejstret for at smage vinene fra Domäne Wachau. Deres tørre og ranke Grüner Veltliner og Riesling-vine er altid i min kurv, når jeg er på besøg i Danmark og køber ind i den lokale føtex, og jeg er nysgerrig for at lære mere om deres unikke og meget stejle vinmarker. 

I sommer kørte jeg sydpå i Spanien og besøgte Bodegas Castaño, som ligger nede ved Alicante lidt inde i landet. Ejeren Daniel Castaño fortalte mig allerede dengang, at han så frem til at besøge Danmark til vinsmagningen. Jeg var helt vild med deres fantastiske topvine og dedikerede arbejde med den lokale kongedrue Monastrell. Den giver en virkelig flot balance mellem fylde og friskhed – og så en helt unik smagsprofil. Jeg kan kun anbefale, at man sætter tid af til en snak og smagsprøve hos alle tre. 

Mit bedste tip når du er til vinsmagning!

Det er en stor del af mit arbejde at tage til mange store vinsmagninger, hvor der ofte er uoverskueligt mange åbne vine, der skal smages. Men hvordan bruger man bedst sin tid og får smagt netop de vine, man allerhelst vil?

Jeg plejer altid at bruge et par minutter på at kigge på listen over producenter og gulvplan, og så laver jeg en ”rute”. På den måde undgår man unødige ture frem og tilbage – eller endnu værre: at misse yndlingsvinene! 

Jeg prøver altid at sætte tid af til at gå i dybden med en håndfuld producenter, og så smager jeg mig igennem alle deres vine for at få en større forståelse af deres stil og region. Det virker på en eller anden måde langt mindre forvirrende at smage på 5 vine fra 5 forskellige producenter end én vin fra 25 forskellige producenter. 

Kom endelig forbi årets føtex vinsmagning i Århus eller København, til en hyggelig blindsmagning og en snak om verdens vine og vinregioner – jeg er altid frisk på en god snak om hvad der rør sig i vinens verden: min verden.