Wynns

Wynns


Wynns er et af Australiens mest berømte vinhuse, og de ejer nogle af Coonawarras ældste vinmarker. Fortællingen om Wynns er på en måde historien om Coonawarra, da vinhuset har spillet en helt afgørende rolle for regionen igennem tiden. Deres historie går helt tilbage til 1800-tallet, hvor den skotske pionér John Riddoch identificerede den unikke profil og kvalitet af den helt specielle jordbund i Coonawarra-dalen: den røde jord eller ”terra rossa” som den officielt kaldes.

Riddoch var en driftig landmand, og i 1890 valgte han at plante både frugttræer og Shiraz vinstokke på udvalgte jordstykker af sin 700 km2 store grund. Blot ni år senere var hele 141 hektarer beplantet med vinstokke, hvoraf han selv kontrollerede de 52, mens han udlejede de resterende vinmarker til andre bosættere. Samtidig havde han bygget det ikoniske vineri, der den dag i dag står med sine smukke gavle som et unikt stykke af den australske vinhistorie.
Inspireret af Frankrig kaldte han vingården for Château Comaum, og den imponerende bygning er stadig centrum for gårdens aktiviteter, ligesom den har prydet etiketterne på vinflaskerne siden 1953.

På trods af en blomstrende start for hans forretning gik det støt ned af bakke i slutningen af 1800-tallet. Afstanden til større afsætningsmarkeder var for stor, ligesom Australiens økonomi generelt var svækket. John Riddoch gik bort som 73-årig i 1901, og hans livsværk levede derefter en trist og omskiftelig tilværelse de næste årtier.

Nye ejere
Først i 1951 kom der nye kræfter og energi til vingården. Vinhandlerne Samuel og David Wynn fra Melbourne købte vingården og de tilhørende marker, og med det nye ejerskab omdøbte de gården til dens nuværende navn: Wynns Coonawarra Estate.

Den meget visionære og passionerede far-og-søn duo igangsatte et imponerende renovationsprojekt af både marker og bygninger, der på dette tidspunkt var yderst nedslidte og blot blev brugt som uldlager. Sønnen David overtog hurtigt tøjlerne i familieforetagenet, og allerede i 1955 valgte han at producere den første årgang af Michael Shiraz, der blev opkaldt efter hans søn.

Vinen var en one-off aftapning af en enkelt og helt ekstraordinær tank på blot 2300 liter, og vinens unikke kvalitet og lange levetid har sidenhen givet den kultstatus i både Australien og resten af verden. Eksempelvis har Wynns’ Michael Shiraz opnået den allerhøjeste rating af den anerkendte Langtons klassifikation af Australske vine.
Trods de ganske få flasker der blev produceret af 1955 Michael, kan man stadig finde nogle enkelte i handlen, om end til skyhøje priser, og de skulle efter sigende stadig smage fantastisk! Det siger en hel del om denne vins lagrings- og investeringspotentiale.

Michael Shiraz i dansk distribution
Først i 1990 producerede man atter en Michael Shiraz, og den produceres fortsat kun i de år, hvor druerne er helt ekstraordinært gode. De fem seneste årgange er 2003, 2005, 2008, 2012 og 2013, hvoraf vi i et helt specielt og direkte samarbejde med Wynns har udvalgt fire af disse. Nogle af årgangene regnes tilmed for de allerbedste af Michael Shiraz. Vinene distribueres for første gang i Danmark og tilbydes særligt til Vores Egen Vinkælders medlemmer.

De fire vine er meget eftertragtede på især det australske marked, hvor vinhandlerne skal kæmpe for blot at få nogle enkelte flasker, når de frigives fra Wynns. Samtlige årgange er reelle samlerobjekter, om end det kan være svært at holde fingrene fra dem, så godt som de smager! Jeg ville købe en kasse som en investering, hvoraf halvdelen af flaskerne ville være en investering i mit gode humør og nydelse, mens den anden del ville være møntet på et fremtidigt salg.
Hvis ikke de skal sælges om et par år, er du garanteret endnu mere nydelse om 10, 20 eller flere år – for disse flasker er i den grad fremtidssikrede!