New Zealand

New Zealand - Ungt vinland med masser af passion
New Zealand er et af verdens nye vinlande med en ung vinhistorie, der kun går tilbage til forrige århundrede og år 1836, hvor den britiske ønolog (universitetsuddannet i vin) James Busby begyndte af producere vin på sine jorde i Waitangi.
I 1883 plantede man de første Syrah- og Pinot Noir-stokke, og så var udviklingen sikkert, men langsomt, i gang. De første mange år var vinproduktion på New Zealand dog meget begrænset.
Historie og geografi
Først i årtiet 1960-1970 begyndte den vinbevægelse, der har drevet landet frem til det, det står for i dag. Mange yngre newzealændere vendte hjem fra Europa med idéer og erfaring, og satte virkelig skub i tingene. De sidste 20 år har man set en eksplosiv udvikling, hvor arealet beplantet med vin er steget fra 6.000 hektar i 1995 til ca. 40.000 hektar i dag.
Nu til dags er øernes produktion primært centreret omkring ti vinregioner, der strækker sig over 1.600 km fra Northland i nord til Central Otago i syd. Hver region har sin egen stil med fokus på én eller få druesorter.
Druer
New Zealand er kendt for nogle af verdens bedste Sauvignon Blanc-vine – druesorten er nærmest gået hen og blevet nationaldrue. Der produceres dog også smukke hvidvine på Chardonnay, Riesling og Viogner samt nogle meget flotte mousserende vine.
De mest plantede røde sorter er Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah, men Pinot Noir har de seneste par år vundet så meget popularitet og marked, at der plantes mere og mere af denne druesort.


Mikroklima
De klimatiske faktorer, der giver en enkeltmark/mindre grupperinger af marker deres specifikke karakteristika. Omfatter temperatur, vind strømninger, sol eksponering med mere.
Enkeltmark
En afgrænset, navngivet mark der oftest bruges eksklusivt til produktion af en enkelt vin der bærer markens navn.
Terroir
Et fransk begreb der omfatter sammenspillet mellem klima, jordbund og vinbondens tilgang og filosofi. Man taler ofte om et specifikt terroir i forbindelse med enkeltmarker.
Appellation/Klassifikation
En lovmæssig, systematisk og hovedsagelig geografisk opdeling af vindistrikter.
