Klimafolkemødet 2023

Tak for et fantastisk Klimafolkemøde i Middelfart.

Læs her om Madværkstedet, find inspirerende opskrifter eller se videoen fra Klimafolkemødet.

Følg med her på siden, når vi løbende holder siden opdateret med endnu flere lækre opskrifter. 

Hvad er føtex Madværkstedet?

Her kan du smage, dufte og røre ved maden, når føtex og Madkulturen inviterer ind til madworkshops med fokus på, at lave nem, lækker og mere klimavenlig mad. Du får inspiration til at få smag i årstidens frugt, grønt, korn og bælgfrugter. Du kan også lære at forvandle dine rester til lækre dips, så du undgår madspild.

Lækre og inspirerende opskrifter

Nordisk Pesto

Færdig mængde ca. 0,5 liter

Ingredienser:

  • 250 g. persille eller anden krydderurt efter smag, sæson og præferencer
  • 100 g. daggammelt eller tørt brød
  • 2–3 dl. smagsneutral olie
  • 60–100 g. kapers
  • 0,5 citron, revet skal og saft heraf
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. grov sennep
  • 80 g. revet ost, både skæreost og mere fast ost kan bruges
  • 40 dl kerner fx solsikke- eller græskarkerner
  • Tilsmagning: salt, peber, æblecidereddike eller anden eddike.

 

 

Vejledning:

  • Læg brødet til udblødning i en skåle med vand, brødet skal være dækket med vand.
  • Rist kernerne på en tør pande ca. 4 min. ved middelvarme, til de begynder at tage lidt farve.
  • Alle ingredienser kommes i en blender eller mini hakker. Blend alle ingredienserne.
  • Smag pestoen til.

Velbekomme!

Tip:
Tilføj evt. lidt vand hvis din pesto er for tyk.

Bælgfrugtdip

Mængde ca. 0,5 liter

Ingredienser:

  • 250 gr. kogte bønner eller linser, fx sorte bønner, Ingrid ærter eller linser
  • 1 løg
  • 1 stor håndfuld krydderurter inkl. stilke fx persille, kørvel, koriander eller lign.
  • 0,5 dl. smagsneutral olie
  • 0,5 citron, skal og saft heraf
  • 2 fed hvidløg (kan undlades)
  • 1 tsk. knust spidskommen eller andre krydderier efter smag fx karry.
  • Tilsmagning: salt, peber, æblecidereddike eller anden eddike.

 

 

Vejledning:

  • Pil og hak løg og krydderurter og steg det i olie på en varmpande til løgene er klare.
  • Kom bønner/linser på panden og lad det stege i ca. 3 min.
  • Tilsæt citronsaft og skal, krydderier og hvidløg til panden og lad det varme godt igennem, ca. 2 min.
  • Kom alt indholdet fra panden i en blender og blend det. Hvis dippen er for tyk, så tilføj lidt vand.
  • Lad dippen køle ned og tilsmag den.

Velbekomme!

Grøntsagsdip

Færdig mængde ca. 0,5 liter

Ingredienser:

  • 1 løg
  • 200 gr. grøntsager fx aubergine, peberfrugt, squash, gulerødder eller andet. 
  • 0,5 dl. olie
  • 0,5 citron, skal og saft heraf
  • 2 fed hvidløg (kan undlades)
  • 2 tsk. stødt spidskommen og koriander eller andre krydderier efter smag fx paprika.
  • 5 stilke friske krydderurter fx mynte eller kørvel
  • Tilsmagning: salt, peber, æblecidereddike eller anden eddike.

 

 

Vejledning:

  • Pil og hak løg. Rens og skær grøntsagerne ud i små stykker.
  • Steg løg og grøntsager på en pande ved middelvarme i lidt olie. Tilberedningstiden afhænger af hvilken grøntsager du har valgt, grøntsagerne skal være bløde.
  • Lad grøntsagerne køle ned inden de kommes i en blender.
  • Blend løg og grøntsager sammen med olie, citron, hvidløg, krydderier og krydderurter.
  • Tilsmag dippen.

Velbekomme! 

Tip:
Hvis du ønsker en mere cremet dip, kan man tilføje 1 dl. mælkeprodukt fx creme fraiche eller yoghurt. Tilføj evt. lidt vand hvis din dip er for tyk.

Pita med svampekebab

Mængde fyld til 4 små pitabrød

Ingredienser:

  • 1 løg
  • 500 gr. blandede svampe, fx østershatte og champignoner
  • 1/4 kål fx spidskål, hvidkål eller salat hvis det foretrækkes
  • Grøntsager som frisk element fx tomater, agurk eller majs
  • Krydderurter efter smag eks. kørvel, purløg, persille eller andet.
  • 1,5 dl. Creme fraiche
  • 1 tsk. Dijonsennep
  • 4 stk. pitabrød eller fladbrød
  • Ost (kan undlades)
  • Olie til stegning
  • Tilsmagning: salt, peber, æblecidereddike eller anden eddike.

 

 

Vejledning:

  • Rens svampene og skær eller del dem i mindre stykker.
  • Pil og hak løget fint. Hak krydderurterne fint.
  • Bland creme fraichen krydderurter, salt, peber og dijonsennep.
  • Smag den til efter dine præferencer. 
  • Snit de friske grøntsager i mundrette størrelser.
  • Tænd en pande på middelhøj varm og kom lidt olie på. Når panden er helt varm kommes svampene på. Lad svampene ligge et par minutter før du vender i dem, gentag til de er gyldne. (Det er vigtig du kun vender i dem en gang imellem, da de ellers ikke vil få stegeskorpe)
  • Når svampene begynder at tage farve, tilføjes de snittede løg og salt og peber. Lige inden servering rives osten hen over svampene.
  • Lun pitabrødene.
  • Saml din svampekebab, ved at komme de ristede lune svampe i bunden, top med friske grøntsager og dressing.

Velbekomme!

Pariseraftale-toasten 

Mængde fyld til ca. 4 åbne toast

Ingredienser:

  • 400 g. grøntsager fx aubergine, løg, squash, porre, beder, svampe…
  • 2 dl. kogte bælgfrugter fx Ingridærter, sorte bønner, linser…
  • 2 dl. fløde
  • Friske krydderurter efter smag
  • Fast ost (kan undlades)
  • 4 skiver toastegnet brød
  • Olie til stegning
  • Smør til stegning
  • Tilsmagning: salt, peber, æblecidereddike eller anden eddike.

 

 

Vejledning:

  • Rens grøntsagerne og skær dem ud i mundrette stykker, hold grøntsagerne adskilt.
  • Varm en pande op på middelhøj varme og kom olie på. Når panden er varm, skal grøntsagerne steges af, vurder hvilke grøntsager der skal have længst og kom dem på panden først.
  • Suppler efterfølgende med de øvrige grøntsager.
  • Når grøntsagerne har fået stegeskorpe og er tæt på den ønskede tekstur, tilføjes bælgfrugterne. Varm det hele godt igennem.
  • Imens steges brødskiverne gyldne på en pande med smør eller ristes i en brødrister.
  • Kom fløde på panden med grøntsager og bælgfrugter, og lad den koge ind.
  • Tilføj ost og smag til med salt og peber og evt. andre krydderier efter smag.
  • Anret de ristede brødskiver i bunden, kom grøntsager og bælgfrugter oven på og top af med friske krydderurter.

Velbekomme.

 Tip:

  • Hvis man ønsker at retten skal have et lille tvist, fx indisk, kan der tilføjes karry eller andre krydderier.

 

Klima i kurven

I føtex arbejder vi hver dag på at gøre det nemmere for dig at handle. Handle godt, handle billigt, handle sundere og handle mere klimavenligt – kort sagt en kurv med omtanke.

  • Tips & viden: Få viden om hvad du kan gøre i din dagligdag for klimaet. Hvordan du kan lave et mere klimavenligt indkøb, hvad har størst påvirkning på klimaet og tips til mindre Madspild.
  • Inspiration: Tips og tricks om opbevaring og mad af gode rester. Hvorfor er affaldssortering vigtigt? Se eksempler på Salling Private Label produkter, der guider dig til korrekt affaldssortering.
  • Salling Group: Vidste du at Salling Group har en ambition om ”Net Zero” i 2050? På Sallinggroup.com kan du læse mere om vores klimastrategi og de mange tiltag, vi gør for en bedre fremtid.