Lazio

Roms Lazio hvidvine imponerer – rødvinene er på vej

Man har produceret vin omkring Rom i mange tusinde år, og det siges, at de gamle romere især var glade for deres lokale hvidvin. I dag produceres der både rød- og hvidvin i bakkerne omkring byen, men det er stadig de hvide vine, der er mest kendte. Mange kender Frascati og Est! Est!!Est!!! di Montefiascione, som er friske, tørre hvidvine, men historisk set var mange af vinene fra Lazio faktisk halv-tørre eller ”abboccato” på italiensk. Regionen producerer også meget rødvin med løbende kvalitetsforbedringer, og vi ser flere og flere spændende røde vine fra Lazio – især fra zonerne Cesanese del Piglio, Aprilia og Velletri.
 

Klima og jordbund

Markerne strækker sig godt ind i landet og op i højderne ved foden af Appenninerne, hvor klimaet er noget mere køligt end ved kysten. Jordbunden er primært vulkansk med masser af tuf og lava og et højt kaliumindhold, der er meget velegnet til hvidvinsproduktion. Den spændende jordbund i kombination med den kølende indflydelse fra bjergene og højden resulterer i komplekse og dynamiske vine. 
 

Druerne

De hvide vine laves hovedsageligt på Trebbiano og Malvasia di Candida. De røde på den lokale stolthed Cesanese samt Montepulciano, Sangiovese og en del Merlot.