Niederösterreich

Niederösterreich er Østrigs største vinregion. Den mest dyrkede drue er Grüner Veltliner, dernæst Riesling og så de røde druer Blaufränkish, St. Laurent, Zweigelt og Spätburgunder (Pinot Noir).

Østrigs største region er mere end bare nationaldruens højborg

Niederösterreich breder sig over 27.000 hektar langs Danube-floden på grænsen til Ungarn med otte sub-regioner, der overordnet kan deles op i tre klimatiske zoner. Wienvirtel i nord, området omkring selve Danube-floden og dalene vest for Wien. 
 

Geografi

I Weinvirtel excellerer Østrigs nationaldrue Grüner Veltliner. Det er også her, vi finder den nok mest berømte sub-region af alle, Wachau. I området omkring Danube finder vi både Grüner Veltliner og Riesling plantet i berømte sub-regioner som Kamptal, Traisental og Wagram. Vest for Wien i det bakkede landskab er det de røde sorter, der brillerer – især i sub-regionerne Carnuntum og Thermenregion.
 

Klima

Klimaet er kontinentalt, men forskelligt i hver af de tre klimatiske zoner. I Weinvirtel er der køligere og større temperaturudsving mellem dag og nat, hvilket resulterer i de vibrerende, krydrede hvidvine. Omkring Danube-floden er det selve floden, der påvirker klimaet mest med sin modererende effekt, lysrefleksion og fugtighed. I de vestlige dale er det varmere og mere solrigt, og dermed mere velegnet for røde sorter.
 

Jordbund og druer

Jordbunden varierer også en hel del med primært löss, mergel, sandsten, ler, silt og kalksten i forskellige kompositioner. Det betyder, at man her arbejder med en bred vifte af druesorter, der i samspil med jordbunden giver en bred vifte af vine. Læs mere om vores udvalgte østrigske vinhus her: Winzer Krems.