Bitter

En bitter er en alkoholisk drik med en bitter eller en bittersød smag, som er et helt unikt produkt, der nydes af mange. Du finder vores brede udvalg af bitter til enhver smag her på siden.

Bitter - find alle de kendte mærker her

Hvad er bitter?

Bitter er en spiritus, hvor der er tilsat urter eller krydderier. Denne tilsætning giver drikken en bitter, men aromatisk smag. Bitter blev oprindelig fremstillet med medicinske egenskaber, og kaldtes i sin tid også for eliksir. Der findes to forskellige former for bitter - her skelnes der mellem helbittere og halvbittere. Betydningen fremgår af navnene – helbittere har nemlig en stærk samt kras smag, hvor halvbittere er en sødere og federe type af bitter.
 

Fremstilling af bitter

Der bliver, blot i Danmark, fremstillet omkring 100 forskellige mærker af bitter, og hertil kommer ca. 1000 registrerede lokale bitterrecepter. Blandt andet fremstiller Vendsyssel bitter og det kaldes deroppe for ”bjesk”. Til fremstillingen af bitter benyttes ofte smagsstoffer som blandt andet anis, dild, enebær, kanel, kardemomme mm, for at skabe den helt unikke smag, som en bitter har. Der fremstilles også bitter i mange andre lande, især i Europa.
 

Bitters historie

Når man snakker om bitter, skelnes der mellem to forskellige typer. Der findes den kommercielt tilgængelige bitter samt den medicinske bitter. Den kommercielt tilgængelige bitter er en videreudvikling af den medicinske bitter. Den medicinske bitter stammer nemlig helt tilbage fra det 3. århundrede e.Kr. Den medicinske bitter blev i en årrække brugt som modgift til bid fra giftige dyr – men blev senere udviklet til generel medicin mod diverse gifte og sygdomme. En af de mest kendte medicinske bitter i dag er Schwedenkräuter, som består af diverse urter mm.
 

Typer af bittere

Der findes flere forskellige mærker inden for bitter. Nogle af de mest kendte mærker er Unterberg Bitter, Fernet Branca og Dr. Nielsens Bitter, så hvis din bekendtskabsgrad til denne type spiritus ikke er høj, så har du muligvis hørt navnene på disse mærker før. Disse forskellige mærker tilbyder forskellige typer af bitter, og her afhænger de store forskelle af de anvendte smagsstoffer som tilsættes produktet.
 

Anvendelse af bitter

Man kan anvende en bitter på mange måder. Du kan drikke den ren, men nogle foretrækker at tilsætte bitteren i en cocktail for at give drinken mere smag og mere ”bid”. Desuden benytter mange sig også af bitter til madlavningen, for at give den givne ret et ekstra pift, som er blevet mere og mere populært.